GLOBUS

Policija razdvojila ljevičare i naciste u Berlinu

Avaz.ba

19.8.2017

Petstotnjak pripadnika ekstremne desnice u subotu je marširalo Berlinom kako bi obilježili 30. godišnjicu smrti jednog od vodećih nacista Rudolfa Hessa - i njih su razdvojile stotine naoružanih policajaca od otprilike istog broja kontrademonstranata.

Portparol berlinske policije Carsten Mueller izjavio je za Associated Press da su vlasti uvele brojna ograničenja za današnji marš u kvartu Spandau kako bi osigurale ds se skupovi muirno odvijaju.

Policija je saopćila organizatorima da mogu marširati, ali im nije dopušteno da glorificiraju Hessa, koji je izvršio samoubistvo u zatvoru Spandau. Neonacistima je dopušteno da nose transparente, ali samo jedan za svakih 50 učesnika.

Takva ograničenja su česta u Njemačkoj i ukorijenjena su u predratnoj Weimarskoj Republici, kada su suprotstavljene političke grupe pokušavale da silom prekinu mitinge svojih rivala, što je često rezultiralo krvavim uličnim nasiljem.

Pravila variraju od situacije do situacije, ali njemačka policija tvrdi da generalno nastoji da balansira prava demonstranata na slobodu govora i slobodu okupljanja s pravima kontrademonstranata i mještana.

Takva pravila znače da štitovi, šljemovi i palice kakve su nosili neonacistički demonstranti u američkom gradu Charlottesvilleu u proteklog vikenda nisu dopušteni u Njemačkoj.

Otvorene antisemitske parole nagnale bi njemačku policiju da intervenira, iako bi napori bili usmjereni na hapšenje konkretnih pojedinaca a ne na prekid kompletnog mitinga, tvrdi policija.

Ljevičarske grupe očekuju oko 1.000 ljudi da učestvuju na kontraprotestima.

Hess, koji je osuđen na doživotnu robiju na suđenju u Nurembergu zbog uloge u planiranju Drugog svjetskog rata, umro je 17. avgusta 1987. Savezničke vlasti okarakterizirale su njegovu smrt kao samoubistvo, ali simpatizeri nacista dugo vremena tvrde da je on ubijen i svake godine održavaju marševe u pomen na njega.

Marševi su se svojevremeno održavali u bavarskom gradu Wunsiedelu, gdje je Hess bio ukopan prije nego što su vlasti uklonile njegove posmrtne ostatke.