BIH

Sve više parova odlučuje se zaključiti brak van općine: Mladi prate trendove, pa se vjenčaju na stadionu, lađi, u čamcu

Bihaćki mladenci sudbonosno da žele izreći u čamcu

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

20.8.2017

Novo vrijeme stvara i nove običaje. Danas su, reći će svaka dobro upućena mladenka, hit vjenčanja na otvorenom. Mladi se bračni parovi na vječnu ljubav odlučuju zakleti u prirodi, u parkovima, pored rijeka, jezera. Možda njihova odluka ima veze s visokim temperaturama, a vjerovatno i s činjenicom da je priroda mnogo ugodniji ambijent od poslovično strogih i službenih općinskih sala. 

Bez obzira na to što su prilično skuplja nego u općini, vjenčanja na otvorenom sve su popularnija.

Pun stadion

Cijene vjenčanja variraju od grada do grada, od općine do općine. U Sarajevu je za ceremoniju na otvorenom potrebno izdvojiti od 300 do čak 700 KM, zavisno od termina i dana vjenčanja.

Parovi se uglavnom vjenčavaju u baščama restorana ili na privatnim imanjima, a jedno od najzanimljivijih, koje je predvodila matičarka Novog Sarajeva, je ono na stadionu Grbavica, pred punim tribinama, na poluvremenu utakmice.

Iz Općine Ilidža su kazali da izlazak na teren najčešće podrazumijeva odlazak u hotel u kome se održava svadba.

- Ljeti je uvijek puno vjenčanja, pa ima i raznih anegdota. Ponekad se dnevno vjenča i po trideset parova, imaju različite želje, a mi se trudimo da izađemo ususret mladencima – istakla je matičarka iz Općine Ilidža Indira Tarahija.


Može i na Vlašiću

U Bihaću izlazak matičara na teren košta također 300 KM. Kako nam je kazao matičar Omer Kurtović, najčešće izvan općine vjenčavaju mladenci koji dolaze iz inozemstva. 

- Dešavalo se da parove vjenčam i na splavu, na Uni. Pripreme veliku lađu, gdje može stati desetak ljudi, tu se nakon ceremonije i ruča i svadba bude na toj lađi. Također, parovi su se vjenčavali i na manjem, motornom čamcu... – rekao je Kurtović.

Na teren izlaze matičari i u Travniku i to zadovoljstvo košta 150 maraka. Kako nam je kazala matičarka Sabina Karač, u posljednje vrijeme najaktuelnija su vjenčanja na Vlašiću, a dešavalo se i da su parovi svoju ljubav ozvaničili na nacionalnom spomeniku Plave vode.

Turci se žene u BiH 

Kod nas se sve češće, bilježe matičari, vjenčavaju i strani državljani, a među njima najviše je državljana Turske, koji se uglavnom žene našim djevojkama. Ovdje i prave svadbu.

Tu su i parovi iz Švedske, Danske, Italije, Čilea, Velike Britanije, Indonezije, ali često i iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.