GLOBUS

Ovo su dva najslavnija psa u historiji čovječanstva: Na današnji dan Belka i Strelka su otišle u svemir

Avaz.ba

19.8.2017

Na današnji dan 1960. godine u svemir je poletio sovjetski satelit "Sputnjik pet" sa živim putnicima.

"Komandanti" misije bile su psi Belka i Strelka, a pored njih u kapsuli su bila dva pacova, 40 miševa i brojne biljke.

Cilj leta bilo je istraživanje uticaja svemirskih faktora na životinjske i druge organizme ne bi li se osigurao bezbjedan boravak ljudi u svemiru i povratak na Zemlju.

U svemiru su proveli 25 sati i za to vreme 17 puta obišli Zemlju. Kada su uspješno sleteli 20. avgusta, Belka i Strelka su postale prvi Zemljani koji su se vratili iz svemira.

Naučnici koji su ih dočekali ustanovili su da izgledaju bolje nego mnogo puta tokom treninga. Bilo je jasno da su preživele značajan stres, ali su se prilično brzo oporavile.

Strelka je nekoliko mjeseci kasnije na svijet donela šest štenaca a jedno od njih sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio je prvoj dami SAD Žaklini Kenedi i njenoj kćerki Kerolajn.

Keruše kosmonauti provele su ostatak života na institutu za kosmičku medicinu i uginule u dubokoj starosti. Tijela su im potom preparirana i nalaze se u Memorijalnom muzeju kosmonautike u Moskvi.

Belka i Strelka su heroji više ruskih animiranih filmova, a "Belka i Strelka - Zvjezdani psi" iz 2010. je prvi ruski dugometražni 3D animirani film.

Povodom 50. godišnjice leta "Sputnjika pet" Rusija je 2010. izdala poštansku marku sa likovima četvoronožnih kosmonauta.

Prethodni psi kosmonauti nisu imali sreće. Lajka, prvi stanovnik Zemlje u svemiru, uginula je nekoliko sati posle poletanja 1957. a Lisička i Čajka su nastradale prilikom lansiranja u julu 1960.

Njihova raketa-nosač raspala se i oštetila kapsulu koja je pala prije aktiviranja padobrana. Nakon toga su bezbjednosne mjere značajno poboljšane.

Svemirske misije pasa, i uspješne i neuspješne, prije i posle Belke i Strelke, utrle su put Juriju Gagarinu koji je 12. aprila 1961. postao prvi čovjek u svemiru.