CRNA HRONIKA

Potraga za Tuzlakom Igorom Davidovićem trenutno zaustavljena

Piše: M. HODŽIĆ

19.8.2017

Potraga za nestalim Igorom Davidovićem (29) iz Tuzle, koji je posljednji put viđen 5. avgusta, kada je iz gornjeg sela u Podaci na Makarskoj rivijeri krenuo prema planini Biokovu, trenutno je u stanju mirovanja, potvrdili su za “Avaz” iz Saveza gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH.

Duži period

Spasilačke ekipe GSS-a Republike Hrvatske te GSSBiH danima su tragale za Davidovićem po padinama Biokova, ali do danas nema nikakvog pouzdanog traga o njemu.

Analizama zračenja mobitelskih baznih stanica došli su do zaključka da je moguće da je nestali u pokretu te da možda i izbjegava tragače. Navodno je i ranije znao otići od kuće na nekoliko dana.

Tog jutra kada je krenuo prema Biokovu, ponio je sa sobom nekoliko konzervi i čokoladica pa su spasioci, s obzirom na sumnju da je još u pokretu, pretpostavili da je otišao na “neki svoj đir”. No, od tada je prošlo mnogo dana a Davidoviću još nema ni traga ni glasa pa su ta i još neke pretpostavke u međuvremenu odbačene.

Sakupljanje podataka

- Neke informacije operatora pokazale su se nepreciznim i neblagovremenim tako da su otpale. Nemamo novih informacija u vezi s signalom mobitela, a ni o nestalom. Trenutno se radi na prikupljanju novih informacija, a potraga je za sada u smanjenom intenzitetu - kazao nam je Zdenko Marić, predsjednik GSSBiH.

Javio se prijateljima 

Davidović je 5. avgusta u šest sati krenuo prema planini. Oko 10 sati se javio prijateljima s kojima je došao na more, kazavši da će kasniti, i od tada mu se gubi svaki trag. U potrazi za njim do sada je učestvovalo više od 120 spasilaca, šest potražnih timova sa psima tragačima, četiri drona i helikopter HRZ-a u dva navrata.