LJEPOTA I MODA

Mitovi o celulitu koje trebaš izbaciti iz glave

Avaz.ba

19.8.2017

Imaš celulit? Dobrodošla u klub!

Ako si odlučila napokon uhvatiti se u koštac s ovim popularnim ženskim problemom, važno je da najprije shvatiš šta je celulit, te iz glave izbaciš mitove o njemu koji se često ponavljaju na kafama, ali i u ženskim časopisima.

Šta je celulit?

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, odnosno stanje do kojeg dolazi zbog nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože.

Koji mitovi apsolutno nisu tačni?

1. AKO SMRŠAM, NESTAT ĆE I CELULIT

Ovo nije tačno, pogotovo ako se misliš odlučiti na neku brzu dijetu. Brze i nezdrave dijete kožu ostavljaju mlohavom i bez elasticiteta, što može dovesti do toga da se obim noge smanji, a celulit postane još vidljiviji.

2. OVA SKUPA KREMA UKLONIT ĆE MOJ CELULIT ZA MJESEC DANA, TAKO PIŠE NA KUTIJI

Niti jedna krema i serum ne mogu samostalno ukloniti celulit. Ponovno je važno uključiti i zdravu prehranu, tjelovježbu i masažu kritičnih dijelova tijela i - biti uporan.

3. SAMO DEBELI LJUDI IMAJU CELULIT

Ovo apsolutno nije tačno. I iznimno vitke žene mogu imati celulit, baš kao što i bucmaste mogu imati glatka bedra bez nesretnih kvržica. Stvar je u genetici, sjedačkom načinu života, načini na koji se voda nakuplja u našem organizmu i nezdravim navikama.

4. CELULIT DOLAZI TEK U DVADESETIM I TRIDESETIM GODINAMA

Nažalost, zbog prerađene hrane i sve manjeg kretanja mladih naraštaja, djevojke celulit mogu dobiti već i u tinejdžerskim godinama. Zato je iznimno važno potjecati ih da se bave sportom i tjelovježbom, umjesto slatkiša biraju zdrave grickalice te gazirane sokove zamijene vodom i čajevima u što većoj mjeri.

5. MOGU UKLONITI CELULIT ODREĐENIM VJEŽBAMA

Tjelovježba je svakako poželjna, no samo njome ne možemo ukloniti celulit, a ni ne postoje određene vježbe koje bi to mogle garantirati. Bacite se na kardio koji će sagorjeti masnoće i učvrstiti tijelo, ali ne zaboravite i na ostale stvari koje pomažu pri smanjenju narandžine kore.