GLOBUS

Novi detalji pokolja: Teroristi pripremali napad na najveći simbol Barcelone

Avaz.ba

19.8.2017

Širom Evrope sinoć je organizirana velika potraga za najmanje jednim džihadistom, nakon saznanja da je teroristička ćelija planirala napad na Sagrada Familiu, najpoznatiju katedralu u Barceloni.

Policija i službe bezbjednosti krenuli su u potragu za preostalim članovima terorističke ćelije koju čine marokanski državljani, zbog strahovanja da bi mogli da se pripremaju nove napade na popularnim turističkim područjima, piše britanski "Telegraf". 

Francuski bezbjednosni zvaničnik rekao je sinoć, da je španska policija u potrazi za kombijem marke Renualt koji je u četvrtak iznajmljen u Španiji, a za koji se vjeruje da je prevezen u Francusku.

Španska policija potvrdila je sinoć da je Musa Ukabir (17) za kojeg se vjerovalo da je bio vozač kombija ubijen u Kambrilisu, a objavljena su i imena preostalih osumnjičenih za dva napada u Kataloniji.

Bezbjednosni zvaničnici objavili su da vjeruju da su napadi na Barcelonu i Kambrils djelo terorističke ćelije koju čini najmanje 12 osoba, a koje su najverovatnije inspirirane napadima koji su se po sličnoj matrici dogodili u Londonu u junu ove godine. 

U četvrtak popodne, Ukabir i njegovi saradnici kombijem su gazili pješake u ulici La Rambla, popularnoj destinaciji u Barceloni, koja privlači i veliki broj turista. Ubijeno je 14 ljudi, a povrijeđeno više od 100.