LJEPOTA I MODA

Čuvajte kožu: Šta sve trebate znati o SPF faktoru i koji je najbolji za vas?

Avaz.ba

19.8.2017

Postoje brojne zablude i laži vezane uz kreme za sunčanje, no priča je zapravo vrlo jednostavna.


Šta je SPF?

SPF je skala koja nam pokazuje koliko se puta duže možemo sunčati u odnosu na sunčanje bez zaštite. SPF nas štiti od štetnih UVA i UVB zraka koje mogu dovesti do melanoma.


Šta označavaju brojevi?

Brojevi označavaju minute, a treba ih uzimati s oprezom i prilagoditi svojoj koži, pogotovo ako je osjetljiva. Na primjer, ako bez zaštite vaša koža postaje crvena već nakon 10 minuta, faktor 15 to će produljiti za 15 puta i "dati" vam još 150 minuta bezbrižnog sunčanja. Ako postoji šansa da ćete izgorjeti već nakon 5 minuta, uz faktor 20 moći ćete se bezbrižno sunčati 100 minuta, i tako dalje.


"Ja sam tamnije puti, ne treba mi faktor 30" 


Faktor nema pretjerane veze sa sunčanjem i tu završava priča o ideji da ćete brže potamniti ako imate manji faktor - samo ćete brže dobiti crvenilo koje je opasno za kožu.


Na šta treba obratiti pažnju?

Krema mora biti ravnomjerno raspoređena po tijelu, a važno je nanositi je nakon svakog kupanja, čak i kada na ambalaži piše da je vodootporna.


Koji je faktor za mene najbolji?

Danas, kada znamo koliko je izlaganje suncu zaista štetno, nema smisla kupovati niske faktore ako želite boraviti na otvorenom ili na plaži. Dermatolozi preporučuju faktor 30 svima, a faktor 50 onima koji se bave sportskim aktivnostima na otvorenom.


Šta misliti o kremama na kojima piše SPF 100 i slično?

Neki proizvođači pokušavaju nadmudriti kupce pa na bočice stavljaju faktore koji ne postoje. Prema FDA, faktor veći od 50 još uvijek ne postoji.


Postoji li tip kože kojem zaštita nije potrebna?

Ne. Ljudi sa svim tipovima i bojama tena mogu dobiti rak kože pa je zaštita svima potrebna.


Treba li nam zaštitni faktor i u gradu?

Naravno, sunce ne zna jeste li u gradu, na selu ili na plaži.