LIFESTYLE

Šest trikova koji vam garantiraju ugodan san tokom vrućih ljetnih noći

( Ilustracija)

Avaz.ba

19.8.2017

S ljetom su se javile i poteškoće sa spavanjem, uslijed toplih noći, zbog čega se veći dio njih vrtimo po krevetu i proklinjemo vrućinu.

Frižider

Znamo da će ovo zvučati potpuno ludo, no izaberite određeni komad posteljine, jastučnicu, plahtu i slično, zamotajte ga u plastičnu vrećicu te stavite na 10 minuta u frižider. To će vam pomoći u snižavanju tjelesne temperature, što je ključni uvjet za slanje vašeg tijela na spavanje.

Prirodni materijali

Zaboravite na sintetiku. Lagana, pamučna posteljina je najviše prozračna tkanina, odnosno ono što trebate, posebno u ljetnim mjesecima.

 Rolete i zavjese

Spustite rolete ili navucite zavjese tokom dana, kako bi sunce ostalo podalje od vašeg stana te otvorite prozore, nakon što sunce izađe, u pravom mediteranskom stilu.

 Udaljenost partnera

Razumijemo kako ste se navikli spavati u istom krevetu, no kada vrućina postane neizdržljiva, razdvajanje će vam pomoći da se malo ohladite.

Pidžama

Iako vam se u ovakvim uvjetima, spavanje u golišavom izdanju čini kao najbolja opcija, stručnjaci upozoravaju kako to ipak nije tako. Pidžame od prirodnih vlakana povući će znoj daleko od vašeg tijela, zbog čega ćete se osjećati hladnije i ugodnije.

Hladan pritisak

Ako se i dalje osjećate kao da ste se spustili u Danteov pakao, isprobajte sljedeći trik. Stavite prste pod hladnu vodu ili nakratko u zamrzivač te ih zatim prislonite na sljedeće točke: zapešća, vrat, laktove te iza ušiju, što će vam pomoći u snižavanju tjelesne temperature.