REGION

Prognoza koja je iznenadila mnoge: Evo kakvo nas vrijeme očekuje tokom jeseni

Avaz.ba

18.8.2017

Evropu su posljednjih mjeseci pogodili ekstremni talasi vrućine, što je dovelo i do požara o kojima su pisali gotovo svi svjetski mediji.

Ljudi su masovno zabrinuti kakve ih temperature očekuju tokom jeseni, s obzirom na to da su tokom ljetnjih mjeseci bile dosta iznad prosjeka, pa je američka meteorološka kompanija "Accuweather" objavila sezonsku prognozu za jesen u Evropi.

Rana jesen će biti sušna, a temperature i dalje iznad prosječnih vrijednosti. Oktobar i novembar će zato biti kišoviti, prognoza je AccuWeather-a.

Na području Balkana će doći do prekida suše, ali tek u oktobru i novembru, dok će septembar i dalje biti topao sa temperaturama iznad prosjeka. Padavina će biti minimalne u tom miesecu, što povećava rizik od novih požara, a neke veće se mogu očekivati tek u oktobru i novembru.

Jug Italije i Grčka će biti sušni i topli, a iste prognoze očekuju i Španiju i Portugal. Stabilnu jesen imat će područja Francuske, Njemačke i Poljske, koje su ovo ljeto bile dosta kišovite.

Područje istočne Evrope u septembru i oktobru će također biti toplije i sušnije, ali novembar će ipak donijeti znatno hladnije vrijeme, kao i prve sniježne oluje.