CRNA HRONIKA

Njemačka protjerala dvojicu državljana BiH zbog sumnje da su pripremali napad

Avaz.ba

18.8.2017

Nakon što ih je Njemačka protjerala zbog sumnje da su planirali teroristički napad, blizanci Amir i Emir Hodžić isporučeni su Bosni i Hercegovini, gdje su ih saslušali pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Braća Hodžić su na sarajevskom aerodromu zadržani sat vremena, nakon čega su pušteni, a Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, izjavio je će oni biti pod tretmanom sigurnosnih službi. 

- Njemačka je braću Amira i Emira Hodžića okarakterisala kao lica koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, ali im nisu sudili i nisu imali konkretno krivično djelo, nego kontakte, zbog čega su ih i protjerali. Oni su naši državljani i po tom osnovu smo bili obavezni da ih prihvatimo - rekao je Mektić. 

On je naveo da se Hodžići u BiH ne mogu dovesti u vezu ni sa čim konkretnim što ima elemenata krivičnog djela. 

- Biće maksimalno tretirani od naših sigurnosnih službi. Dok su još bili u Njemačkoj pod radom njihovih službi, učestvovali smo zajedno u raskrinkavanju njihovih simpatizera - dodao je Mektić. 

Dvojica državljana BiH osumnjičena za planiranje terorističkog napada u Njemačkoj deportovana su u četvrtak u BiH. Policija okruga Roštok u Njemačkoj stavlja im na teret direktne veze sa pripadnicima terorističke organizacije Islamska država u Siriji.