LIFESTYLE

Veliki ekran, vrhunska kamera i atraktivan dizajn: Uskoro stiže LG V30

Avaz.ba

18.8.2017

Za manje od dvije sedmice LG će predstaviti svoj najbolji mobilni uređaj do sada – smartphone s ekranom od čak 6 inča, snažnim procesorom i odličnom kamerom 

Konkurencija na tržištu pametnih telefona svakim je danom sve veća i svi koji žele kupiti novi top-model smartphonea imat će slatke brige pri odabiru budućeg modela. 

Osim već dostupnih modela na tržištu poput Samsungovih uređaja S8 i S8+, odličnog Oppa 5 i HTC-ova telefona U11, jučer je Nokia predstavila svoj najjači telefon dosad (Nokia 8), a ono najbolje tek dolazi jer će uskoro Samsung predstaviti Note 8, Apple nove modele iPhonea, dok Google priprema nasljednike Pixela. 

Pored navedenih telefona, još jedan model o kojem se sve više priča i čije službeno predstavljanje očekujemo uskoro jest LG V30.

Nove informacije o ovom telefonu objavio je Evan Blass na Twitteru (što znači da su vjerovatno tačne) i te slike otkrivaju kako će ovo biti ne samo najbolji već i najljepši LG-jev pametni telefon dosad. Hardverski, ovaj bi uređaj trebao donijeti sve što i većina njegovih konkurenata – procesor Snapdragon 835, 64 odnosno 128 GB memorije za pohranu podataka koja se može proširiti s microSD memorijskim karticama, dvije kamere sa stražnje strane rezolucije 13 MP (ispod kojih se nalazi senzor za otiske prstiju) te Android 7.1.1. 

Jedna stražnja kamera dolazi s otvorom blende f/1.6 (najveći otvor blende na kameri pametnih telefona dosad) koja daje još više svjetla i omogućit će snimanje odličnih fotografija i u uvjetima slabog osvjetljenja.

Dijagonala ekrana iznosi 6 inča uz rezoluciju 1440x2880 piksela, a s obzirom na jako male rubove oko ekrana (na bočnim stranama ekran je blago zakrivljen, dok s gornje i donje strane zauzima minimalnu površinu), dimenzije uređaja manje su od nekih telefona s manjim ekranima. 

Ono što je dosad karakteriziralo V seriju LG-jevih smartphonea jest drugi ekran malih dimenzija smješten u vrhu telefona putem kojeg korisnici mogu brzo pristupiti najpopularnijim aplikacijama – u LG-ju su se odlučili promijeniti strategiju te umjesto drugog ekrana model V30 ima tzv. lebdeću traku s obavijestima. 

Dodirom prsta po maloj ikoni koja se nalazi uz rub ekrana pojavit će se (virtualna) traka na kojoj će se nalaziti ikone za pristup pet najčešće korištenih aplikacija.

Više detalja o ovom LG-jevom phabletu trebali bismo saznati za manje od dva tjedna jer je službeno predstavljanje modela V30 najavljeno za 31. avgust.