KOLUMNE

Strpljivi reditelj

Drljević: Priča o ratnim veteranima je i njegova lična priča

Piše: S. A. A.

19.8.2017

Bh. reditelj Alen Drljević čekao je više od 12 godina da snimi svoje prvo dugometražno igrano ostvarenje. I čekanje se isplatilo, jer je njegov film "Muškarci ne plaču" bh. kandidat za nominaciju za Oskara. Da će dostojno predstaviti BiH, jednoglasno su se složili filmski znalci koji su sjedili u komisiji Udruženja filmskih radnika BiH.  

Drljevićev film osvojio je i publiku Sarajevo Film Festivala, a okitio se i dvjema značajnim nagradama na svjetskoj premijeri na Internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Priča o deset ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije s PTSP-om zapravo je, priznao je reditelj, i njegova lična priča jer je i sam bio pripadnik Armije RBiH.

Drljević je rođen u Sarajevu. Diplomirao je 2005. godine na ASU u Sarajevu. Njegov diplomski film „Prva plata" bio je nominiran za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film. Proteklih godina imao je priliku učiti od vrsnih filmskih znalaca, poput Pjera Žalice i Jasmile Žbanić, i to je, prema svemu sudeći, dobro iskoristio.

"Muškarci ne plaču" krenuo je na put ka Oskaru, pa sretno!