GLOBUS

Terorista iz Barcelone neposredno prije napada na Facebooku je objavio stravičnu poruku

Avaz.ba

18.8.2017

Španska policija, koja sprovodi istragu o napadu na poznatom šetalištu Las Ramblas u Barceloni, tokom kojeg je ubijeno najmanje 13 a ranjeno preko stotinu ljudi, traga za tinejdžerom za koga se sumnja da je vozio kombi kojim se zaletio u pješake.

Pozivajući se na izvore u policiji, španski mediji javljaju da je riječ o Musi Ukabiru, mlađem bratu Drisa Ukabira, koji je jučer uhapšen pod sumnjom da je iznajmio kombi koji je upotrebljen za napad.

Ukabir, inače španski državljanin marokanskog porekla, napad praktično najavio na Facebooku u jednoj od objava u kojoj je pisao o "ubijanju nevjernika". Navodno je na društvenim mrežama napisao da bi da je "kralj, prvo ubio sve nevjernike na svijetu".

Njegov brat Dris Ukabir, koji je u prvom trenutku označen kao napadač i čija su dokumenta pronađena u kombiju, predao se policiji u gradu Ripol, sjeverno od Barcelone.

Katalonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 15 osoba teško ranjeno, dok je 23 ljudi zadobilo umjereno teško povrede, a 42 ih je lakše ranjeno, prenosi AP, dodajući da su ranjeni prebačeni u različite bolnice.