BIH

ISTRAŽILI SMO | Kako naći uredno, dobro, namješteno i jeftino: Vlasnici stanova od studenata traže jednu kiriju unaprijed

Piše: S. MEKIĆ

20.8.2017

Bliži se početak nove akademske godine, a studenti koji odlaze od svojih kuća i porodica da studiraju u drugom gradom suočeni su sa problemom najma stana. 

Najveća je potražnja upravo u glavnom gradu BiH, gdje studira više od 30.000 studenata, a većina dolazi iz drugih krajeva zemlje. Dilema je mnogo - gdje naći stan, na kojoj lokaciji, po kojoj cijeni, dijeliti ga s cimerima, je li u blizini gradski prijevoz ili fakultet?  

Potraga za stanom


Portal Avaz.ba odlučio je istražiti šta vlasnici stanova nude brojnim studentima koji ovih dana vrijeme provode istražujući na internetu, čitajući novine i oglasnike, a sve kako bi pronašli povoljan stan za život i studiranje.

Oni koji imaju sreću, borave u studentskim domovima. Studentski dom Nedžarići nalazi se u općini Novi Grad. Ima 960 mjesta - u 192 dvokrevetne sobe i 192 trokrevetne sobe, sve s kupatilom. Studentima je ovaj dom primamljiv, renoviran je, a cijena je od 154 do 169 KM mjesečno.

Studentsko naselje Bjelave je u centru. Sastoji se od devet paviljona, može primiti 1000 studenata u 152 dvokrevetne, 201 trokrevetnu i 29 četverokrevetnih soba. Sve sobe nemaju vlastito kupatilo, već studenti dijele zajedničko. Smještaj na Bjelavama je od 154 do 168 KM.

Ipak, oni koji uspiju osigurati boravak u domu predstavljaju manjinu. Brojni su oni koji danima telefoniraju, traže najbolju opciju, pregovaraju za nižu cijenu, kontaktiraju agencije...

U namjeri da istražimo šta se nudi studentima, kontaktirali smo nekoliko agencija. Kako su nam kazali, svakog avgusta i septembra povećana je potražnja za stanovima. Minimalna cijena najma je 250 KM, uz opasku da su takvi stanovi rijetkost.

Ističu da studenti najčešće traže stanove na Koševskom Brdu, Mejtašu, Višnjiku, u blizini Kampusa, gdje je smješteno više fakulteta, te na Grbavici. 

I dok su na usluzi agencije, koje također nastoje iznajmiti što više stanova iz svoje ponude, studenti najčešće za krovom nad glavom tragaju putem interneta. Brojne su Facebook stranice kreirane upravo s ciljem što lakšeg pronalaska stana. Tu su i web stranice, dok je najpopularniji "OLX".

Pretražujući na stotine oglasa, ustanovili smo da se cijene najma stanova kreću ovisno o lokaciji. Tako ćete na Grbavici, pristojno opremljen stan, iznajmiti za oko 400 KM, na Višnjiku za 450, dok je nešto jeftinije na Marindvoru i Hrasnom.

Na Alipašinom Polju stanovi su do 350 KM. U Starom Gradu uglavnom se izdaju stanovi u kućama, po cijeni od 300 do 400 KM. Valja istaći da pored naprijed navedenih cijena, studenti su obavezni platiti i troškove režija, odnosno, komunalija.

Kaucija za početak

Radeći ovu temu, razgovarali smo i sa brojnim studentima. Oni su, uglavnom, razočarani onim što se nudi. Cijene su paprene, dok su uslovi u stanovima, kako su kazali, očajni. 

Dosta je onih koji su, kako su nam kazali, za vrijeme studiranja mijenjali više lokacija stanovanja. U potrazi za udobnim i jeftinim, kažu, suočavaju se s mnogo izazova.

Studentica postdiplomskog studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra da dolazak stranih državljana, sa bliskoistočnog područja i Turske, utječe na povećanje cijena stanova. No, vjeruje da će se i ove godine dobro smjestiti.

- Na Višnjiku stan od 45 kvadrata košta 450 KM, ali su mi ga poznanici „spustili“ na 300 KM. Na Marindvoru sam živjela s cimerkama, dijelile smo stanarinu. Gledam sad jedan stan u Hrasnom, 40 kvadrata, oko 450 KM, ali je dobro opremljen – kaže ona.

No, mnogi studenti ne kriju razočarenje stanovima i namještajem koji se nudi. Iako vlažni, mračni, neopremljeni, nerenovirani..., stanovi nisu jeftini.

- U oglasima i na slikama izgledaju super. Kad dođem i vidim, prosto se prepadnem – kaže nam student Biologije.

Njegov prijatelj otkriva kako su se i najmodavci dosjetili da ucjenjuju studente. Tako osim visokih cijena kirija, traže i takozvani depozit, odnosno, kiriju unaprijed što studente stavlja na dodatne muke.

 - Traži se kaucija, depozit, odnosno, jedna kirija unaprijed. Tako za stan koji košta 400 KM, morate odmah dati 800 KM da bi pristali da vam iznajme stan. Kažu, taj novac čuvaju da po izlasku iz stana imaju sredstva za krečenje i eventualna dodatna ulaganja u stan. Ostatak će, navodno, vratiti. To je veliki problem, jer jedva skuckamo novac i za jednu kiriju – kaže, vidno ogorčen, student u potrazi za stanom.


I dok protekle dane provode na internetu i čitajući novine, tragajući za najprihvatljivijom ponudom i stanovima s minimalnim uslovima za življenje, studenti vjeruju da će vlasnici stanova na kraju pokazati razumijevanje i da će svi, do prvih predavanja, uspjeti pronaći krov nad glavom.

Crkvice i Blatuša najprimamljiviji

I u Zenicu sa početkom jeseni stiže mnogo studenata. Zbog blizine Univerziteta, najviše se traže stanovi u Fakultetskoj ulici, naseljima Crkvice ili Blatuši. Stan se može unajmiti od 200 do 300 KM. Za 150 KM mjesečno, može se naći odvojen stan u sklopu većeg stana.

U tuzlanskom domu najam 91 KM

Privatni smještaj za studente Univerziteta u Tuzli trostruko je skuplji od smještaja u studentskim domovima. Mjesečni najam sobe, s dva obroka, u domu iznosi 91 KM, dok je najam privatnih stanova između 150 i 200 KM.

Studentima u Tuzli najprivlačnije su lokacije u blizini Univerziteta. Zato je stan u Univerzitetskoj ulici košta i do 300 KM. Traže se stanovi i na Stupinama, Bulevaru, Slatini, Mejdanu... Najniži najam je 250, a za one dubljeg džepa stanovi su 400 KM.