GLOBUS

Teroristima nije išlo po planu: Propao im eksploziv, pa upotrijebili kombi

Kralj Filip VI odao počast ( AFP)

Avaz.ba

18.8.2017

Joaquim Forn, ministar unutarnjih poslova Katalonije izjavio je da teroristički napadi koji su izvršeni u Barceloni i Cambrisu nisu išli prema planovima terorističke ćelije, prenosi CNN.

On je reako da policija vjeruje da su napadi povezani, ali i da su povezani s ranijim incidentom koji se desio u srijedu, a o kojem javnost nije znala ništa. Jedna osoba je, naime poginula u kući u Alcanaru, južno od Barcelone.

Katalonski šef policije Jose Lluis Trapero je rekao da je u toj kući pronađen eksploziv, te da vjeruju da je trebao biti upotrijebljen u napadima u Barceloni i Cambrilsu, a možda i na nekim drugim mjestima.

Međutim, nakon što je došlo do eksplozije u kući, teroristi nisu više bili u mogućnosti da iskoriste materijal koji su pripremali. Zbog toga su, po svemu sudeći, odlučili napad izvršiti na ovakav način – udarajući kombijem pješake na najprometnijoj ulici u Španiji.

- Oni su planirali sofisticiranije napade eksplozivom, ali im to nije uspjelo – rekao je šef policije, prenosi CNN.

Policija još nije utvrdila da li je neki od pet ubijenih napadača, koji su na sebi imali samoubilačke prsluke bez eksploziva, bio i vozač kombija u Barceloni. 

Nejasno je još koliko je osoba bilo uključeno u planirane napade.

Na hiljade ljudi, među kojima su i španski kralj i premijer, okupilo se na glavnom trgu u Barceloni, gdje su minutom šutnje odali počast žrtvama napada u kojem je ubijeno 14 ljudi, a ranjeno više od 100.

Prisutni su španski kralj Filip VI, premijer Mariano Rajoy i predsjednik Katalonije Carles Puigdemont.

Poslije minute šutnje, trgom, koji se nalazi u blizini mjesta na kojem je u četvrtak izveden napad kombijem, prolomio se gromoglasni aplauz, a onda su okupljeni počeli da uzvikuju: "Ne plašim se! Ne plašim se!", prenosi AP.