U programu kapitalnih izdataka najviše novca za oblast obrazovanja

Za izgradnju škola, fiskulturnih sala i uvođenje grijanja 1,3 miliona KM

Objavljeno: 17. 05. 2017 - 11:51 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
Za izgradnju škola, fiskulturnih sala i uvođenje grijanja 1,3 miliona KM
Za izgradnju novog objekta PŠ ''Vučkovci'' izdvojeno 280.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na sjednici koja je održana jučer donijela je program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2017. godinu. 

Druga etapa 

Za ove namjene ove godine planirano je ukupno 1.995.740 KM, a najveći dio sredstava, kako je istaknuto, odnosi se na oblast obrazovanja i školske objekte, za što je izdvojeno milion i 360 hiljada KM. 

- Najveće investicije u ovoj oblasti se odnose na izgradnju područne škole "Vučkovci", za što je izdvojeno 280.000 KM. Isti iznos planiran je i za drugu etapu izgradnje područne škole u mjesnoj zajednici Požarike. Posmatrajući po visini planiranih sredstava, ističe se i Osnovna škola "Sjenjak" u Tuzli, kojoj je za izgradnju fiskulturne sale planirano 150.000 maraka - istakao je Mensur Begić, stručni savjetnik za informiranje Vlade TK. 

mensur-begic44

 Begić: Toplifikacija objekata 

Inače, objekt PŠ ''Vučkovci'' izgrađen je 1965. godine od azbestnih montažnih ploča i nalazi se u vrlo lošem stanju. Stolarija na objektu je dotrajala i ima poljski neuređen toalet bez sanitarnog čvora i priključka na kanalizaciju. Inicijativu za izgradnju nove škole u Vučkovcima podnijela je zastupnica SBB-a u Skupštini TK Lejla Vuković. 

Begić navodi da se dominantan broj ostalih kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja odnosi na projekte rekonstrukcije sistema toplifikacije u školskim objektima.

- Naime, u proteklom periodu veći broj škola susretao se s problemima u sistemu toplifikacije, pucanjem kotlova i toplotnih instalacija te Vlada TK na ovaj način pokušava stvoriti preduvjete da škole spremne dočekaju narednu zimsku sezonu - kazao je Begić. 

Usvojeni izvještaji 

Vlada TK usvojila je jučer i izvještaj o radu s finansijskim izvještajem Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona, izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Veterinarski zavod TK i izvještaj o radu i poslovanju JP vodoprivrednu djelatnost "Spreča" d.d. Tuzla za 2016. godinu.

Sredstva za Općinski sud u Tuzli 

Značajan iznos sredstava iz programa kapitalnih izdataka, tačnije 162.900 maraka, bit će usmjeren na kapitalne projekte u oblasti pravosuđa.

- Kada je u pitanju oblast pravosuđa, ovim programom, zbog činjenice da strani investitori nisu završili svoje tenderske procedure, nisu planirana sredstva za Općinski sud u Tuzli, ali se Vlada obavezala da će, u slučaju potrebe, iznaći neophodna sredstva u iznosu od oko 250.000 KM za realizaciju ovog projekta - poručio je Begić.Autor: M. Mu.
Preporučujemo vam