GLOBUS

Novi Trumpov zakon: Žene u Texasu plaćat će 'Osiguranje protiv silovanja' jer police više ne pokrivaju abortus

Avaz.ba

18.8.2017

Guverner Texasa Greg Abbott stavio je svoj potpis na državni zakon kojim zabranjuje da police zdravstvenog osiguranja pokrivaju trošak abortusa i od žena zahtijeva da otvore zasebne police osiguranja kojima bi pokrile troškove tog zahvata, čak i u slučajevima silovanja, incesta ili kobnih abnormalnosti fetusa.

Zakon koji već ima nadimak zakon o "osiguranju protiv silovanja", zbog okrutnog izostanka iznimaka, zahtijeva da se pokrivanje troškova abortusa ukloni iz svih privatnih ili državnih polica osiguranja i ponudi kao posebno osiguranje. 

U teoriji to znači da će osobe koje će htjeti imati pokriće osiguranja za takve slučajeve, morati uplaćivati zasebnu policu. U praksi bi to moglo dovesti do toga da će osiguravajuće kuće jednostavno ukinuti finansijsko pokrivanje tog medicinskog zahvata, zbog neisplativosti "isključivo abortus" police, piše Broadly. 

I do sada je jako mali broj korisnika osiguranja u Teksasu troškove abortusa pokrivalo novcem iz osiguranja. U toj zemlji već je amandmanom zakona zabranjeno pokrivanje tog zahvata korisnicima Medicaida - socijalnog programa koji je namijenjen ženama niskih prihoda.

U Texasu se godišnje napravi gotovo 60.000 abortusa, od toga oko polovice žena ima neku vrstu osiguranja, ali samo oko pet posto njih iskoristi osiguranje za pokrivanje troškova.