CRNA HRONIKA

Koliko su učestali napadi na poštare i kako se štite od drskih pljačkaša: Trebaju da čuvaju svoj život pa tek onda novac

Posljednji slučaj napada na poštara zabilježen u Sarajevu

Piše: Dž. BULBUL - O. MATAVULJ

18.8.2017

Koliko posao poštara zna biti opasan i rizičan, najbolje govori događaj koji se u prošli ponedjeljak odigrao u starom dijelu Sarajeva. Policija još traga za razbojnikom koji je tog dana nožem zaprijetio poštaru i oteo mu penzije. Sa pravom se postavlja pitanje kako ih zaštititi od bahatih pljačkaša, koji, očito, ne prezaju ni od čega. 

Ako zavirimo u arhiv crne hronike, uvjerit ćemo se koliko su se prečesto poštari znali naći na meti razbojnika. Tukli su ih, napadali nožem, sjekirom, pljačkali, postavljali im bombe na ulazna vrata kuće... 

Izbjegavanje mjesta

Za više podataka o načinima zaštite i odbrane poštara od drskih pljačkaša obratili smo se "BH Pošti".

- Vodimo računa o zaštiti svojih zaposlenika i imovine. Zakonska je obaveza zaštititi poštara na jedan od dva propisana načina. Jedna je mogućnost da poštar zaduži elektrohemijski uređaj za bojenje novca, a drugi način je da zaduži elektrošok uređaj za samoodbranu - saopćeno nam je iz ovog javnog preduzeća.

Poštarima se preporučuje da izbjegavaju mjesta na kojima mogu biti napadnuti, a da prilikom napada prvo čuvaju svoj život, a onda i povjereni novac.

- Novac koji zadužuju poštari prilikom podjele penzija, osiguran je kod osiguravajuće kuće s kojom smo potpisali ugovor - pojašnjavaju iz "BH Pošte".

U Republici Srpskoj, napadi na poštare znatno su opali u posljednjih nekoliko godina, zbog čega su, kako su naveli iz "Pošta Srpske", oni prestali voditi statistiku o tome. Željka Koljančić, stručni saradnik za odnose s javnošću "Pošta Srpske", kaže da je to rezultat višegodišnjeg ulaganja u pojačane mjere sigurnosti kako pošta, tako i samih poštara.

Nova oprema

- U vrijeme kada smo imali učestale napade, a nažalost, bio je i jedan smrtni slučaj, počeli smo ulagati značajna sredstva u mjere sigurnosti. Sve pošte opremili smo videonadzorom, alarmima... Poštari su na terenu dobili specijalne kovčege za nošenje novca, koji, u slučaju krađe i nasilnog otvaranja, oboje novčanice - govori Koljančić.

Ona kaže da su o tome redovno obavještavali javnost i s vremenom su napadi jenjavali.

- Osim toga, uveli smo i interne pravilnike, prema kojima naši službenici nikada sa sobom ne nose velika sredstva nego se uvijek vraćaju po dopunu - ističe Koljančić.

Šta kaže statistika

Statistika koju vodi "BH Pošta", pokazuje da se, u prosjeku, svake godine desi po jedan napad na poštara. U posljednjih 12 mjeseci zabilježena su dva napada na poštare, od kojih je jedan bio oružani i desio se na području Zenice, a drugi u Sarajevu, gdje je poštar fizički napadnut i pokraden, navode iz "BH Pošte".