BIH

Brojne polemike oko arheološkog lokaliteta u Sarajevu: Uništavanje Tašlihana počelo je 2007. i još traje

Ostaci Tašlihana nisu ničim ugroženi, osim djelovanjem pojedinih ljudi

Piše: N. K.

18.8.2017

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika poništila je vlastitu odluku o proglašenju Tašlihana nacionalnim spomenikom i tako omogućila izgradnju na toj lokaciji. Ovakva odluka Komisije izazvala je brojne polemike u bh. javnosti, među strukom, ali i građanima, koji upozoravaju da takav odnos prema kulturnom naslijeđu uništava historiju jednog mjesta i naroda. 

Značajne građevine

Nekadašnja članica ove komisije Amra Hadžimuhamedović ističe da je problem počeo još prije deset godina, kada je Tašlihan „zakinut“ zbog izgradnje hotela ''Europa''.

- Današnje ponašanje Komisije ne bi trebalo amnestirati uništavanje koje je počelo 2007. godine. Najvažniji dijelovi su bili ispod zemlje - cijevi, grijanje, podovi. To se, nažalost, ne spominje - rekla nam je Hadžimuhamedović.

Na konferenciji za štampu Komisije u aprilu 2008. Hadžimuhamedović je isticala da gradnja na ovoj lokaciji ugrožava jedan od najstarijih hanova i objekata u Gazi Husrev-begovoj zadužbini u Sarajevu. Komisija je tada imala stav da je iskorišten formalnopravni okvir da bi bilo opravdano uništavanje spomenika. Na istoj konferenciji istaknuto je da su takve radnje usmjerene protiv naslijeđa BiH.

Novi saziv Komisije je u potpunosti promijenio stranu, pojedini članovi čak tvrde da je od Tašlihana ostalo samo pet posto.

- O značaju ovog arheološkog nalazišta u Sarajevu govori i novogodišnja čestitka zamjenika generalnog direktora UNESCO-a. Na čestitki je fotografija iz njegove sobe, uslikana iz hotela ''Europa'', gdje je u prvom planu Tašlihan. On je možda te godine obišao svijet i sve značajne građevine, a odabrao je baš Tašlihan za čestitku koju je svima slao - istakla je Hadžimuhamedović.

Djelovanje ljudi

Ona smatra da ostaci Tašlihana nisu ničim ugroženi, osim djelovanjem pojedinih ljudi, i dodaje da je ovo arheološki lokalitet kakvih nema puno u Sarajevu, jer je dobar dio ovakvih lokacija prekriven ili uništen.

- Potrebno je postaviti pitanje čije je kulturno naslijeđe i koga se ono tiče, ima li neko pravo da bilo koju činjenicu o kulturno-historijskim spomenicima ne podijeli s javnošću - upitala se Hadžimuhamedović.

Najveći i najreprezentativniji 

Tašlihan je jedan od više sarajevskih hanova i jedan je od rijetkih koji su sačuvali dio originalnih ostataka. Sagrađen je 1543. godine i bio je jedan od najvećih i najreprezentativnijih objekata arhitekture osmanskog perioda na Balkanu.