GLOBUS

I John Kelly napušta Trumpa?

Avaz.ba

16.8.2017

Nekoliko kontroverznih izjava i burnih rekacija javnosti na nedavno divljanje ekstremnih desničara u Charlottesvilleu, Trump je definitivno atmosferu u američkoj javnosti doveo do usijanja. Javno su ga osudili industrijalci, novinari, sportisti, javne ličnosti, pa čak i neki republikanci, a jedna fotografija sa nedavne press konferencije pokazuje da je i njegovim saradnicima svega preko glave.

Penzionisani general John Kelly, koji je nedavno postavljen na mjesto šefa kabineta Bijele kuće, posljednje Trumpovo obraćanje novinarima ispratio je pognute glave, vidno razočaran.

Tema press konferencije održane u Trump kuli gdje predsjednik SAD trenutno boravi nije bilo trenutno goruće pitanje u američkoj javnosti - neredi u Charlottesvilleu, ali Kellyu očigledno nije bilo prijatno što je morao da prisustvuje.

Dok je Trump pričao o infrastrukturi, čovjek koji je u Bijelu kuću doveden da zavede red nakoin niza skandala, djelovao je kao da je od tog zadatka digao ruke.

Inače, nakon otkaza koji je Trump uručio Anthony Scaramucciu svega deset dana nakon što je stupio na družnost direktora komunikacija u Bijeloj kući, kladionice najveće šanse za sljedeći odlazak iz aktuelne administracije daju upravo Kellyu.

Kelly je na dužnost šefa Bijele kuće došao prije nešto manje od tri sedmice, a u nizu poruka na Twitteru u kojima je Trump objavio njegovo imenovanje, bivšeg generala opisao je kao "velikog Amerikanca i velikog lidera".

Prije Scaramuccia, Bijelu kuću, što svojevoljno, što pod pritiskom afera ili zbog otkaza, napustili su Michael Flynn, James Comey, Reince Priebus.

Trump koji je u Bijelu kuću ušao sa reputacijom čovjeka iz medija i majstora rijaliti programa, sa novinarima ima izuzetno loš odnos, što je podrazumijevalo obostrane napade.