KOLUMNE

Da se ne ljubimo

Goran DAKIĆ

17.8.2017

Ambasada Slovenije u BiH nalazi se u centru Banje Luke. U zgradi „Ekvatora“, pored parka ''Petar Kočić'', u neposrednoj blizini robne kuće „Boska“ i Trga Krajine. Već mjesecima Slovensku ambasadu opsjedaju mladi koji žele napolje, kojima je dosta svega i koji traže kakvu-takvu priliku.  

Mnogo je onih koji žele da odu, a vjerovatno ne postoji niko ko bi se vratio. Među onima koji su otišli nalazi se i 76.000 građana BiH koji su se u posljednje dvije decenije odrekli bh. državljanstva i koji su se rasuli po dokovima zapadnog svijeta i po ulicama susjednih zemalja.

Najčešći razlozi odricanja državljanstva su pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, sigurniji radno-pravni status, olakšano studiranje u inozemstvu... Niko nije dužan da navodi razloge zašto se odriče državljanstva vlastite zemlje, ali je sigurno da mnogi od njih jednostavno više ne mogu.

Ne mogu da gledaju kako njihove diplome truhnu, dok stranačke knjižice cvjetaju. Ne mogu da gledaju prazne novčanike i još praznije frižidere. Ne mogu da gledaju prazne škole, prljave bolničke klozete i posteljine, puteve pune rupa, ponižene i uvrijeđene učitelje i ponosne starlete.

Oni zbog kojih mnogi odlaze i odriču se bh. državljanstva ostaju ovdje, mada bi svima bolje bilo da je situacija obrnuta. Oni koji ostaju, nastavit će da rade ono što su radili i do sada - pričat će da su stanove u Beču kupili prodajom knjiga i podnosit će lažne i pogrešne zahtjeve pred međunarodnim sudovima pravde. Mlade nećemo ljubiti pred put zbog patetike, a stare kad krenu nećemo zbog obraza.