GLOBUS

Naučnici na pragu rješenja najveće misterije današnjice: S najvećom preciznošću možemo reći da znamo gdje je nestali malezijski Boeing

Avaz.ba

16.8.2017

Australski naučnici vjeruju da se avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa srušio u more sjeveroistočno od područja koje je bez uspjeha temeljno pretraživano dvije godine, piše Reuters. 

Njihovo se uvjerenje temelji na satelitskim fotografijama koje su snimljene dvije sedmice nakon što je avion nestao. U Boeingu 777 koji je 8. marta 2014. godine poletio iz Kuala Lumpura za Peking bilo je 239 putnika i članova posade.

No, australska je vlada odbacila zaključak CSIRO-a, ustvrdivši da izvještaj ove agencije nije dovoljno precizan.

Nestanak leta MH370 postao je jedan od najvećih misterija moderne avijacije. Smatra se da je avion skrenuo s rute te da se srušio nedaleko od zapadne obale Australije.

Australija, Malezija i Kina u siječnju su obustavile dvogodišnju potragu za avionom nakon što njihovi napori nisu urodili plodom. Potraga je koštala 160 miliona američkih dolara.

CSIRO je prethodno izrazio sumnje da se avion nije srušio na području od 120.000 kvadratnih kilometara koje se pretraživalo te ustvrdio da se avion zasigurno srušio sjevernije od te lokacije. Njihova se najnovija tvrdnja temelji na fotografijama koje su im poslali francuski vojno-obavještajni servis i francuska nacionalna svemirska agencija CNES. Na snimkama se moglo vidjeti 70 krhotina od kojih je 'vjerovatno' desetak napravio čovjek.

- Mislimo da je na temelju ovoga moguće identificirati najvjerovatniju lokaciju aviona, i to s preciznošću i sigurnošću bez presedana, kaže se u izvještaju CSIRO-a, čiji autor David Griffin, inače oceanograf, za Reuters napominje da bi se, pokažu li se krhotine na satelitskim snimkama autentičnima, potvrdile ranije analize koje su upućivale da je stvarna lokacija pada aviona sjevernije od lokacije koja se dvije godine pretraživala.

- Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine, rekao je Griffin, apelirajući na pretragu spomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Australske vlasti ne odbacuju mogućnost nove potrage, ali inzistiraju na 'vjerodostojnim' dokazima o mogućoj lokaciji letjelice. 

Tamošnji ministar prometa Darren Chester smatra da CSIRO-ov izvještaj ne nudi nove dokaze, a zamjenik malezijskog ministra saobraćaja Aziz Kaprawi odbio je komentirati izvještaj, naveo je tek da čeka službene informacije iz Australije.

Što je u Boeingu 777 pošlo po zlu do danas nije definitivno razjašnjeno, ali istražitelji smatraju da je neko u avionu namjerno isključio njegov transponder prije nego je skrenuo njegovu rutu prema Indijskom okeanu. 

Dosad je na nekoliko lokacija pronađeno više komada koji se pripisuju nestalom Boengu, a u izvještaju CSIRO-a tvrdi se da krhotine koje prikazuju satelitske snimke odgovaraju komadima koje je more izbacilo na afričke plaže.