GLOBUS

Trump jednim tweetom srušio vrijednost Amazona za 5,7 milijardi dolara

Avaz.ba

16.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump srušio je u srijedu vrijednost Amazona za oko 5,7 milijardi dolara.

Za to mu je trebala samo jedna objava na Twitteru, nakon koje je u manje od dva sata vrijednost dionice Amazona pala za 1,2 posto

Trump često koristi Twitter za obračun sa svojim protivnicima. Amazon je napao sljedećom objavom: 'Amazon pravi veliku štetu trgovcima koji plaćaju porez. Gradovi i države diljem SAD-a su oštećeni - mnogi poslovi su izgubljeni!'

Osnivač i predsjednik Uprave Amazona je Jeff Bezos, ujedno vlasnik The Washington Posta. Riječ je o jednom od najuglednijih američkih dnevnih listova koji su u otvorenom ratu s Trumpom.

U junu je američki predsjednik na Twitteru objavio: 'AmazonWashingtonPost, poznat i kao čuvar Amazona koji ne plaća internetski porez.' A u decembru 2015. optužio je Bezosa kako Washington Post koristi kao porezno utočište za Amazon. 'Bez tog aranžmana dionice Amazona bi se raspale kao papirnate vrećice', napisao je Trump.

Inače, ovo Trumpu nije prvi put da pomoću Twittera ruši vrijednost pojedinih kompanija.

Dionice japanske Toyote sunovratile su se u nekoliko minuta nakon njegovog tweeta u januaru i obećanja kako će zaustaviti preseljenje tvrtkinih pogona iz Kalifornije u Meksiko. Vrijednost Toyote tada je pala za 1,2 milijarde dolara.

U decembru lani Trump je opleo po divovima vojne industrije Boeingu i Lockheed Martinu optuživši ih da previše naplaćuju svoje usluge državi. Boeingu je vrijednost pala za više od milijardu dolara, dok je Lockheed izgubio 3,5 milijardi dolara.