GLOBUS

Ponos Britanaca: Nosač aviona vrijedan tri milijarde funti uplovio u Portsmouth

Avaz.ba

16.8.2017

Novi britanski nosač aviona HMS Queen Elizabeth, vrijedan tri milijarde funti, uplovio je jutros u luku u Portsmouthu poslije opsežnih priprema u bazi ratne mornarice Velike Britanije.

Brod težine 65.000 tona i dužine 280 metara redovno je testiran na moru od prve plovidbe u junu. On trenutno ne može da razmješta avione, a probni letovi treba da počnu sljedeće godine, prenosi BBC.

Obraćajući se članovima posade i izvođačima radova, britanska premijerka Theresa May rekla je da je nosač aviona "istinska posveta britanskoj brodogradnji i dizajnu".

- Velika Britanija zaista ima najbolje mornare, marince i oficire na svijetu. I ja verujem da vi zaslužujete najbolju moguću opremu i da to postižemo sa HMS Queen Elizabeth - rekla je May.

Ona je dodala da je "taj brod simbol Velike Britanije kao velike svjetske pomorske nacije".

Publika koja se okupila da posmatra dolazak broda mogla je da vidi i ceremoniju preleta helikoptera britanske Kraljevske mornarice.

Naoružana policija u malim brodovima obezbjeđivala je zonu od 250 metara oko broda, a uvedena je i zabrana letenja kako bi se spriječilo kretanje bespilotnih letjelica u blizini luke, navodi BBC.