U srednjim školama ima 5.987 mjesta

TK: Povećan upis učenika u stručne škole, opada interes za gimnazije

Objavljeno: 13. 05. 2017 - 21:39 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
TK: Povećan upis učenika u stručne škole, opada interes za gimnazije
S javne rasprave o upisnoj politici u Tuzli (Foto: A. Bajrić)

Planom upisa u srednje škole u Tuzlanskom kantonu predviđen je upis 5.987 učenika. Ipak, ovaj plan teško da će biti realiziran jer devetogodišnje obrazovanje na području TK ove godine završava 4.287 učenika. Ako se uzme u obzir još stotinjak učenika iz entiteta RS i drugih kantona, jasno je da će mnoge srednjoškolske klupe ostati prazne. 

Upisna politika bila je tema javne rasprave koja je održana jučer u Tuzli, na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Pedagoškog zavoda i Službe za zapošljavanje TK te direktori srednjih škola. 

Kako je poručeno, ove godine učenicima će biti dostupno šest tipova gimnazije, 44 stručna zvanja, 41 zanimanje te vjerska, umjetnička i specijalna škola. 

- Prema pokazateljima u posljednje tri godine, mi možemo reći da je upis u gimnazije opao sa 17-18 na 14 posto. Upis u srednje tehničke škole zadržava se na nivou 49-50, a upis u srednje stručne škole porastao je sa 28 na 30 posto. Ti pokazatelji u posljednje tri godine ukazuju na to da učenici razmišljaju kako jednostavnije samostalno doći do posla završetkom nekih zanimanja kojima mogu osnovati samostalan biznis - istakla je Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

razija-majstorovic

Majstorović: Više prakse  

Prema riječima Razije Majstorović iz Službe za zapošljavanje TK, kada je u pitanju upis učenika, ova služba već je dala resornom ministarstvu svoje mišljenje. 

- Mišljenje ide u tom pravcu da na tržištu rada, odnosno u resoru obrazovanja treba posvetiti više pažnje praksi, praktičnom radu, da bi osobe koje završe redovno školovanje došle spremnije na tržište rada, da odgovore zahtjevima potreba poslodavca - kazala je Majstorović. Autor: M. Mu.
Preporučujemo vam