ZDRAVLJE U KUĆI

Jedite sardine što češće, evo i zašto

Avaz.ba

16.8.2017

Sardine za većinu ljudi nisu baš na listi najukusnije hrane.

Naravno, o ukusima ne treba raspravljati, ali kada pročitate zbog čega je sve dobro jesti sardinu, shvatićete da je malo “žrtvovanja” ništa u odnosu na prednosti koje ova namirnica nudi!

Izuzetno bogata proteinima

Pakovanje od 80 g sardine sadrži čak 23 grama proteina! Imajte u vidu da je preporučena dnevna doza od 24 do 28 grama ove veoma značajne materije.

Pomaže u liječenju upala i smanjuje rizik od nastanka bolesti

Sardine su odličan izvor EPA i DHA, dvije masne kisjeline za koje je nauka potvrdila da liječe upale. 

Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju. Svega 50 g sardine sadrži nevjerovatnih 217 mg kalcijuma!

Pomaže liječenju depresije i anksioznosti

Sardine u sebi sadrže mnogo omega 3 masnih kisjelina, a nova naučna otkrića ukazuju da postoji jaka veza između ovih supstanci i nepodložnosti depresiji.

Smanjuje apetit

Kada pojedete sardinu za obrok, toliko će vas zasititi da nećete osjećati žudnju za grickalicama i nepotrebnom užinom. To će vam ujedno pomoći i da smršate.


Zdravlje srca

Redovan unos dovoljne količine omega 3 masnih kiselina iz ribe kao što je sardina, odličan je za srce, jer snižava holesterol i krvni pritisak, pa samim tim sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Moćni borac protiv raka

Istraživanja su pokazala da dovoljan unos kalcijuma i vitamina D može dosta da pomogne u sprečavanju nekoliko vrsta raka.

Jak antioksidant

Sardine sadrže selen, mineral koji pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, što sprečava oštećenje unutrašnjih organa.


Odlična za kožu

Masne kisjeline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.

Čuva zdravlje mozga

Ulje i masne kiseline iz ribe odlične su za mozak.