GLOBUS

Nakon dva dana u pećini bez vode i hrane pronađeni Srbin i Maltežanin

Avaz.ba

15.8.2017

Marko Petrić (21) iz Srbije i Nick Johnson (19) s Malte pronađeni su u ponedjeljak ujutro kada su viseći s litice dozivali upomoć u osamljenom zaljevu na Malti. Nakon što ih je morska struja odnijela s pučine, više od dva dana proveli su u špilji bez hrane i vode, a u akciju spašavanja bili su uključeni i pripadnici obalske straže, helikopter i dron, piše Blic.rs.

Dvojica mladića posljednji put viđeni su u petak popodne kada su se uputili u vožnju biciklima po stjenovitom zaljevu blizu Bahrije na Malti. Kako je ispričala njihova prijateljica Francesca Vincenti za lokalne medije, Marko i Nick su često odlazili na te stijene.

- Kobnog dana ostavili su bicikle na stijenama i spustili se dole kako bi plivali, s obzirom na to da su vrlo dobro poznavali područje. Međutim, samo nekoliko minuta nakon što su se spustili u more shvatili su da će teško iz njega izaći jer su ih jak vjetar i morska struja počeli nositi - kazala je Francesca koja kaže kako mladići nikako nisu mogli prići stepenicama koje se nalaze s obje strane litice.

- Procijenili su situaciju i shvatili da je najbolja odluka da se sklone u neku od okolnih pećina. Ni prva ni druga na koju su naišli nije bila pogodna, ali uspjeli su naći zaklon u trećoj tokom noći - priča Francesca.

Kako dodaje, kada bi se jedan od momaka odlučio da se upusti u plivanje u uzburkano more, ovaj drugi bi ga nagovarao da to ne pokušava.

- Ohrabrivali su jedan drugog kako bi ostali živi i smireni. Kada se more stišalo ujutro, isplivali su iz pećine - rekla je Francesca.

Pokušavajući se spasiti, počeli su se penjati uz liticu.

Iako je to izgledalo kao vrlo riskantan potez, ispostavilo se da je to bila dobra odluka, ali samo zahvaljujući lokalnom ribaru koji se zatekao u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Potraga je u stvari i počela kada je ribar Tony Zammit na litici pronašao dvije vreće s odjećom, mobitelima i obućom. Kasnije je čuo glasove u blizini i vidio mladiće kako vise na litici i dozivaju u pomoć. Tada je alarmirao policiju.

- Prišao sam im bliže, a pokušavajući da im dodam svoj ručak, pao sam i polomio prst. Ti momci su nevjerojatno sretni što su preživjeli - rekao je ribar za lokalne medije.

Nick Johnson je nakon što je spašen na svom Facebook profilu objavio kako je sretan što je živ.

- Hvala vam svima, sretan sam što sam živ i što ne moram više piti urin. Ne znam šta da kažem, osjećam se kao da sanjam - napisao je Nick, nakon čega su uslijedili komentari podrške.

Nickova majka Kerstin Penzavecia u nedelju poslijepodne objavila je na Facebooku sliku svog sina zamolivši sve koji prolaze brodom tim područjem da obrate pažnju. U ponedjeljak u 7 ujutro obavijestila je javnost da su oba mladića pronađena živa i zahvalila se svima na podršci i pomoći.

Marko Petrić i Nick Johnson nalaze se u bolnici, a Nickov otac kazao je kako su obojica dobro, osim što su premoreni i imaju nekoliko posjekotina i modrica, piše Blic.rs.