Polagalo više od 4.400 učenika iz 88 škola

Rezultati eksterne mature osnovaca bit će poznati danas

Objavljeno: 11. 05. 2017 - 13:32 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
Rezultati eksterne mature osnovaca bit će poznati danas
S jučerašnjeg polaganja eksterne mature u Tuzli (Foto: A. Bajrić)

Više od 4.300 učenika iz 88 osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona polagalo je jučer eksternu maturu. 

Javna objava 

Uz njih, eksternu maturu polagalo je i 50 učenika koji dolaze izvan TK te 40 učenika s posebnim potrebama. Preliminarni rezultati trebali bi biti poznati već danas. 

- Prve rezultate dobit će škole, a tek onda ćemo ih javno objavljivati. Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, kao što je to bilo i prošle godine. Ovo je druga zvanična matura i mislim da neće biti previše problema - istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. 

Prema riječima Zlatana Muratovića, kantonalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, eksterna matura u TK provodi se već 12 godina.

- Cilj eksterne mature jeste, prevashodno, provjera kvaliteta rada same škole, zatim provjera kvaliteta i metoda rada kojim se nastavnici koriste u svom svakodnevnom radu, a osim toga, naravno, provjera stečenog znanja i kompetencija učenika koje su oni kroz svoje devetogodišnje obrazovanje stekli. Možda i najbitniji aspekt eksterne mature je profesionalna orijentacija učenika - pojasnio je Muratović. 

zlatan-muratovic-tk

Muratović: Profesionalna orijentacija  

Dodao je da je TK otišao daleko kada je u pitanju testiranje učenika po pitanju eksterne mature. 

Dobar posao

- U komparaciji s kolegama iz drugih kantona, pa i sa zemljama okruženja, naš Pedagoški zavod i naše škole rade posao na zavidnom nivou - kazao je Muratović. Autor: M. Mu.
Preporučujemo vam