KULTURA

Renomirani glumac Goran Bogdan za Avaz.ba: ''SFF je od beskrajne važnosti za cijeli region!''

A. Durgut

Piše: J. Bajrami

15.8.2017

Žiri Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala čine velikani filmske umjetnosi Michael Franco, Mark Adams, Melisa Sözen, Fatma Al Remaihi, kao i svjetski poznati glumac Goran Bogdan.

Portal Avaz.ba imao je jedinstvenu priliku da razgovara sa ovim glumcem. Sreli smo ga na Pozorišnom trgu, gdje nam je otkrio koliko voli Sarajevo, posebno za vrijeme SFF-a.

- SFF-a je organiziran genijalno a njegov značaj je neopisiv, prvo za Sarajevo, pa za cijelu BiH. Za vrijeme SFF-a događa se nešto posebno, vraća se ono Sarajevo iz priča, ono staro Sarajevo, što je dobro za sve ljude koji dođu ovdje. Festival je davno prerastao značaj Sarajeva i BiH. On je od beskrajne važnosti za cijeli region, obzirom da je najbliža platforma gdje možemo plasirati naše filmove i pokazati ih svijetu, tako da je nužan i za Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i druge države - kaže on.

Fokus na kulturu

Ipak, Bogdan ističe da nije sve tako savršeno i da bi se trebalo više fokusirati na kulturu.


- Nažalost, mi ne živimo u dobrom okruženju za kulturu, nemamo uvjete. Naravno da bi bilo bolje usmjeriti fokus ka tome, ali ipak nije stvar u kvantitetu festivala i kulturnih manifestacija, nego u kvalitetu. SFF je već otišao tako daleko da ga teško bilo koji festival iz regiona može stići. Ipak, niko ne bi bio sretniji nego mi kulturnjaci kada bi se fokus prebacio na film, muziku, pozorište... Na kraju krajeva, to bi bilo od velikog značaja za cijelo društvo - smatra Bogdan.

S obzirom da je član žirija Takmičarskog programa SFF-a, Bogdan je svjestan koliku težinu ovaj festival nosi za mlade redatelje.

- Mladi redatelji iz godine u godinu, nakon pojavljivanja na SFF-u, mogu napredovati sve više. SFF je na putu da postane jedan veliki festival, a mladim učesnicima je velika čast samo da budu selektirani za SFF, da ne govorimo koliko im znači neka nagrada. To ih automatski stavlja u fokus. Ovo je mjesto gdje svi žive i dišu za film, samo se o tome priča. Biti ovdje pokreće nešto jako dobro za mlade. S druge strane, oni imaju savršenu mogućnost da upoznaju nove ljude i da se promoviraju - govori on.

Svjestan odgovornosti


Svoju obavezu, kao člana žirija, ne shvata olako i itekako je svjestan odgovornosti koju nosi sa sobom. Ističe da će biti teško odlučiti se za pobjednike, jer je to već stvar ukusa.


- Za početak ne treba misliti na novčane naknade, treba raditi. Zvučat ću banalno, ali samo treba da vole ono što rade, to se često i zaboravi. Plaše te s tim da neće biti posla, a strah ubija umjetnost. Treba imati mu*a, i bez obzira na to što je sve crno, ustrajati - otvoren je on.

Iz biografije


Bogdan je rođen 1980. godine u Širokom Brijegu, Bosni i Hercegovini.Od 2005. do 2012. godine, kada je stekao zvanje magistra, studirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od 2010. godine, stalni je član Zagrebačkog kazališta mladih gdje je ostvario niz uloga u predstavama, koje su izvođene širom svijeta, većeg broja značajnih reditelja.

Pažnju filmske javnosti privukao je ulogama u filmovima Kristijana Milića Broj 55, Vlatka Vorkapića Sonja i bik i segmentu Hrvatska priča redateljice Ivone Juka u filmskom omnibusu Neke druge priče.

Bogdan je također glumio i u nekim američkim i britanskim filmovima i TV serijama poput filma "Goltzius and the Pelican Company" iz 2012. godine, kao i u seriji "Fargo".