BIH

Izgradnja elitnog naselja "Poljine Hills" uzrokuje brojne probleme građanima: Ako nam ne pomognu, blokirat ćemo ulice

Es. M.

15.8.2017

Stanovnici vogošćanske ulice Mitra Šućura u Hotonju, kroz koju prolazi privremeni put za radilišta novog elitmog naselja "Poljine Hills", već dvije godine muku muče sa ogromnom prašinom koju stvaraju teški kamioni prolazeći ovim putem. Kako kažu, do sada su odlazili na radilište, molili i tražili pomoć, ali sve se završavalo  obećanjima da će biti završeno i da više neće biti problema.

Ove godine pored firme koje grade naselje "Poljina Hills", put koristi i nekoliko drugih firmi koji grade objekte i nova arapska naselja, tako da bude dana kad tik ispod samih prozora kuća dnevno prođe po stotinu teretnih kamiona, miksera sa betonom, šlepera sa građevinskim materijalom i slično. 

Problem je u tome što se više ne zna ko sve koristi ovaj put, a neki vozači, da bi, vjerovatno, dovezli što više tura, voze kao da su na autoputu, tvrde mještani. 

Porodice, Ahmetspahić, Parović, Halilović, Kladančić, Duran i druge, odlučile su da više ne trpe uništavanje svog komoditeta, svog zdravlja i zdravlja svoje djece, poljoprivrednih usjeva i svega ostalog, te su prema nadležnima u Općini Vogošća, te kantonalnim i federalnim ministarstvima uputili pismo kojim traže rješavanje ovog problema ili će, u protivnom, poduzeti radikalnije mjere vezane za blokadu ove putne komunikacje. 

- Ako ne bude adekvatne reakcije, parkirat ćemo svoja vozila na put, iznijeti na njega dijelove namještaja, te zajedno sa djecom spriječiti njegovo korištenje. Radi se o dionici od nekih 200 metara makadama, pa ako navedene firme i investitori žele da koriste isti, neka ga asfaltiraju, poručuju ogorčeni građani. Kada god se pobunimo da ćemo zvati policiju ili inspekciju, pošalju neki mali kamiončić, sa buretom vode, da poprska tu dionicu puta, ali se to osuši nakon svega pet minuta i opet sve po starom. Doktor specijalista za plućne bolesti, nas je upozorio da smo svi u opasnosti zbog svakodnevnog udisanja prašine, a koliko je to štetno za djecu, suvišno je govoriti - kazali su nam mještani.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz