REGION

Rama: Rješenje je priznavanje Kosova

Avaz.ba

14.8.2017

Premijer Albanije Edi Rama kaže da poštuje poziv Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i tako se "direktno i nekonvencionalno" suoči s prošlošću.

Istakao je i da je rješenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca.

- Ono što je neophodno u ovoj fazi jeste upravo ono što je vaš predsjednik započeo kao unutrašnji dijalog koji uzgred, ne bi bio beznačajan da se dogodi na Kosovu i u Albaniji takođe - rekao je Rama u intervjuu za Blic od utorka.

Upitan o prijedlogu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o mogućnosti da se kosovski problem riješi podjelom, Rama je kazao da ne pomaže ako se počne odatle i da bi mogao da zaključi da se radi o neuobičajenom prijedlogu.

Rama je kazao da je rješenje za kosovsko pitanje "puno priznavanje Republike Kosovo" od Srbije.

Ali, kada se stavim u Aleksandrove cipele, svjestan sam da je mnogo lakše to reći nego uraditi - kazao je Rama i dodao da je zasad važno da svi zajedno naporno rade do rješenja - strpljivo, direktno i nekonvencionalno.  

Rama je kazao i da su odnosi Srbije i Albanije bolji nego ikada prije, kao i da je veoma ponosan zbog toga.

Govoreći o mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, Rama je kazao da se stvari svakodnevno poboljšavaju i da su dvije zemlje na dobrom putu, ali da je potrebno još mnogo toga da se uradi.