GLOBUS

Trumpovi saradnici tvrde da im nije cilj promjena režima u Sjevernoj Koreji

Avaz.ba

14.8.2017

Sjedinjenim Državama nije cilj promjena režima u Pyongyangu ni ubrzanje ujedinjenja Korejskog poluotoka, rekli su američki dužnosnici ministarstva odbrane i vanjske politike.

Jim Mattis i Rex Tillerson rekli su u komentaru objavljenom u Wall Street Journalu da SAD ne traži razlog da bi razmjestio snage sjeverno od demilitarizirane zone (koja označava granicu između Sjeverne i Južne Koreje). 

- Ne želimo učiniti sjevernokorejskom narodu ništa nažao jer je već puno propatio i ne treba ga poistovjećivati s neprijateljskim režimom u Pyongyangu. - 

Ova poruka odudara od prošlosedmičnih ratničkih izjava koje je Donald Trump dao nakon niza sjevernokorejskih provokacija i lansiranja dvije interkontinentalne rakete. Nedavno postavljanje američkog proturaketnog štita (THAAD) u Južnoj Koreji nimalo se nije svidjelo Pekingu.

- Želi li Kina imati aktivniju ulogu u uspostavi mira i stabilnosti - od čega svi mi, a ponajprije Kina, imamo veliku korist - mora donijeti odluku da će diplomatski i trgovinski uticati na Sjevernu Koreju - istaknula su dvojica dužnosnika.

Ravnatelj CIA-e Mike Pompeo je još u nedjelju izjavio da sukob sa Sjevernom Korejom "ne prijeti neposredno".