PREHRANA

Tajna Amiša: Recept za moćni napitak koji sprječava rak

Avaz.ba

13.8.2017

Od svih naroda na svijetu, Amiši najređe obljelevaju od raka, pokazuju statistike.

Istraživanje Univerziteta Ohajo analiziralo je način života Amiša, religiozne grupe u kojoj žive najzdraviji ljudi na Zemlji, posebno ako se uzme u obzir da oni ne koriste lijekove konvencionalne medicine.


Domaći uzgoj hrane i bez stresa

Pripadnici ove konzervativne hrišćanske grupe u Sjevernoj Americi nose skromnu, staromodnu odjeću i odbacuju modernu tehnologiju, uključujući automobile i telefone.

Osim toga, oni sami uzgajaju i proizvode svoju hranu, od voća i povrća do žita, mesa, mlijeka i sireva.

Nizak rizik podlijeganja bolestima svakako je rezultat i poprilično zdravog života koji se temelji na fizičkom radu, uz minimalne okidače stresa modernog doba - poput rokova, mobilnih telefona, mailova, radnih vikenda i slično.

Djeca su otporna na alergije i autoimune bolesti

Švicarsko istraživanje je otkrilo da su djeca Amiša zdravija od djece odrasle na evropskim farmama.

Osim toga, Amiši ne piju i ne puše, a seksualno nisu promiskuitetni, što ih takođe čini zdravijima, ali čini se kako im u održavanju dobrog imuniteta pomaže i napitak koji redovno pripremaju i konzumiraju.

Moćan lijek

Prema stručnjacima, taj napitak svakako doprinosi njihovom zdravlju jer sadrži antikancerogeno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Već kroz dve nedelje konzumiranja smanjuje nivo holesterola u krvi, a djeluje i na stabilizaciju krvnog pritiska i nivoa šećera.

Sastojci napitka: jedan čehna bijelog luka, komad naribanog svježeg đumbira, jedna kašičica svježeg soka od limuna, jedna kašičica organskog jabukovog sirćeta i jedna kašičica organskog meda uz dodatak pola šoljice vode.

Napitak treba piti ujutro na prazan stomak i prije večere.