GLOBUS

Trump telefonom Macronu: Ako bude neophodno, upotrijebit ćemo vojne mjere protiv Sjeverne Koreje

Avaz.ba

12.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump ponovio je večeras u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom da su SAD spremne, ako to bude neophodno, da upotrijebe "vojne mjere" protiv Sjeverne Koreje, saopćila je Bijela kuća.

"SAD, sa svojim saveznicima, spremne su da provedu kompletan asortiman diplomatskih, ekonomskih i vojnih mjera" kako bi se okončale nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje, navodi se u saopćenju.

Bijela kuća dodala je da su se Trump i Macron založili da zajedno rade kako bi sankcije UN bile primijenjene prema Sjevernoj Koreji.

Macron je ranije danas pozvao na "odgovornost i sprječavanje eskalacije napetosti" poslije nekoliko dana rastućih tenzija između Washingtona i Pyongyanga.

- Međunarodna zajednica mora djelovati zajednički, snažno i efikasno da bi se Pyongyang bezuslovno vratio dijalogu - rekao je francuski predsjednik.

Francuska i ostali članovi Vijeća sigurnosti UN zahtijevaju od Sjeverne Koreje da se "bez odlaganja povinuje svojim međunarodnim obavezama i pristupi potpunom, provjerljivom i nepovratnom prekidu svog raketnog i nuklearnog programa".

Macron je potvrdio "francusku solidarnost sa saveznicima i partnerima u regionu".