KOLUMNE

Svi na gubitku

Piše: Miralem AŠČIĆ([email protected])

13.8.2017

Spasi što se spasiti da! Tako, između ostalog, izgledaju posljednji potezi Uprave „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni.

Spor s austrijskim „Strabagom“, glavnim izvođačem radova, koji je eskalirao posljednjih mjeseci, obustavio je radove i tako ponovo blokirao izgradnju hidroelektrane na koju se čeka skoro 40 godina.

Strateški projekt za cijelu državu sada čeka da se riješe stvari na koje se trebalo misliti mnogo ranije, a ne pred građevinsku sezonu, bez obzira na to ko je kriv.

Angažiranje stranih advokata da malo „pomognu“ teško da je realno rješenje, osim što je novi trošak za državnu kasu. Ruku na srce, projekt nije upitan, nego nastavak posla s Austrijancima, ali sporovi, te eventualna arbitraža, ukoliko do nje dođe, sigurno će prolongirati završetak radova koji su bili predviđeni za kraj 2019. godine.

Trenutna situacija je “povuci-potegni”. Dok “Strabag” traži više novca od ugovorenog iznosa, iz EPBiH poručuju da je to nemoguće uraditi. Sve se pretvorilo u trakavicu od koje niko nema koristi, odnosno svi su na gubitku.

I izvođač radova, koji je uredno plaćen da izvrši svoj dio posla, i investitor, koji masno plaća da dobije prvu poslijeratnu hidrocentralu u državnom vlasništvu.

Ali, spor sa „Strabagom“, koji nije prvi kada je u pitanju izgradnja ključnih infrastrukturnih građevina u državi, morao bi biti lekcija vlastima i rukovodiocima javnih preduzeća da državni interesi moraju biti u prvom planu.

Opcija “ima li tu mene” stara je rak-rana bh. društva, koja nas 25 godina vuče nazad!

Vezane vijesti