NOGOMET

Mario Vrančić iz Norwicha za “Dnevni avaz”: U Engleskoj je sve mnogo brže nego u Njemačkoj

Vrančić: Donio sam odličnu odluku

Piše: M. TANOVIĆ

11.8.2017

Među reprezentativce Bosne i Hercegovine koji su ovog ljeta promijenili dres spada i Mario Vrančić. Nakon što je u prethodne dvije sezone nastupao za ekipu njemačkog bundesligaša Darmštata, 28-godišnji veznjak našeg državnog tima odlučio je spakovati kofere i otići u engleski Norvič. 

Njemačku drugu ligu zamijenio je engleskom, ali je u jučerašnjem razgovoru za “Dnevni avaz” rekao sve najbolje o novoj sredini.  

- Ako me pitate li je vruće, nije. Ovdje je baš fino – odgovorio je Vrančić na našu uvodnu kuknjavu o vrelini u BiH pa je skrenuo priču na ono zbog čega smo ga i nazvali – Norvič.

Vrhunski nivo

- Već sam sedam sedmica ovdje i moram reći da mi je veoma lijepo. Uživam ovdje, imam sjajne uvjete za rad, sve je na vrhunskom nivou i za sada nemam nikakvih primjedbi – kaže Vrančić.   

Čempionšip, tačnije engleska druga liga, već je počeo. Odigrano je jedno kolo, u kojem je Mario, kako kaže, vidio osnovnu razliku između Njemačke i Engleske.

- Odigrali smo utakmicu protiv Fulema, koji je jedna od boljih ekipa u ligi i koja će nam biti konkurent u borbi za Premijer ligu BiH. A razlika u odnosu na Njemačku je velika. Sve je brže, mnogo brže, čak i u poređenju sa Prvom bundesligom.

Nema pauze pa čovjek nema ni minute vremena da se odmori. Engleske sudije poznate su po tome što imaju visoku toleranciju i što ne sviraju prekršaje tako lako pa predaha, jednostavno, nema. Kada se izgubi lopta, odmah se treba vraćati. Sve ekipe imaju veoma brze fudbalere i fizički su, zaista, jaki. Iskreno se nadam da neće biti tako uvijek i da će utakmice protiv slabijih ekipa biti nešto lakše – kroz smijeh govori Vrančić.

Mirno i fino

No, Mario se ne žali. Kaže, to mu odgovara.

- Svakako, sviđa mi se ideja koju gaji naš trener, da diktiramo igru, imamo mnogo loptu u posjedu... A konačni cilj je da se vratimo u Premijer ligu. Ekipu je pojačalo desetak igrača i imamo snage za to – govori Vrančić.

Kakav je život u Engleskoj? Mario dolazi iz Darmštata, koji je, praktično, predgrađa metropole Frankfurta pa mu je nova sredina mirna.

- Super mi je. Engleski jezik znam prilično dobro, a grad je miran i fin. Zaista nisam očekivao da će mi biti ovako dobro. Za sada sam ovdje sam, ali mi pomaže to što je trener Nijemac i što u ekipi ima igrača iz Njemačke. Svi su veoma ljubazni i pomažu mi da se što bolje snađem. Mislim da sam, kad se sve sabere, donio odličnu odluku – dodaje Vrančić.

Nemam kad ni do Londona otići  

Engleski mediji su priča za sebe, ali Mario kaže da s njima za sada nema problema.

- Znam šta oni vole, ali od mene to neće dobiti, jer ja nisam od onih koji se eksponiraju i hodaju po kafanama. Samo radim i odmaram se. Nemam kad ni do Londona otići, ali takav je život nas, fudbalera – kaže bh. reprezentativni veznjak.

Đuro mi je pomogao

Vrančić neće biti jedini naš fudbaler u engleskoj drugoj ligi ove sezone. U Bristolu je Milan Đurić, koji je zbog povrede još izvan terena.

- Bio sam u kontaktu s Đurom. Dao mi je dosta informacija prije nego što sam došao ovdje, dosta mi je pomogao, ali se u posljednje vrijeme nismo čuli – govori Vrančić.