SARAJEVO

ViK Sarajevo: Dodatne količine vode s Bačeva

Fena

11.8.2017

Uprava preduzeća KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo, na čelu s direktorom Nezirom Hadžićem, uložila je ogroman napor, da se uspostavi saradnja sa Vodovodom grada Istanbula – ISKI.

Rezulatat te uspješne saradnje je jučerašnje puštanje u rad još jednog bunara na najvećem Izvorištu „Bačevo“, saopćeno je danas iz ViK-a.

To je treći bunar u nizu novoizgrađenih bunara, što sa prethodna dva čini da će u sistem biti pušteno novih dodatnih 150 l/s vode.

U protekla dva mjeseca, velikim zalaganjem uposlenika KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, koji su učestvovali na izgradnji objekata i instaliranju hidromašinske i elektro opreme, ti veoma važni radovi su privedeni kraju.

Radovi su rezultat saradnje Istanbulskog vodovoda (ISKI) i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, koja će se nastaviti u vidu materijalno tehničke pomoći, što će doprinijeti rješavanju problema vodosnadbijevanja Kantona Sarajevo.

- Puštanjem u rad ovog bunara, dobićemo dodatnih 50 l/s vode u sistemu. Nove količine vode sa ovog bunara su usmjerene u potisni cjevovod, za pravac pumpanja Rezervoara „Mojmilo“, što će značiti, da se u sušnom periodu ublaže noćne redukcije vode u Kantonu Sarajevo. Ovo predstavlja još jedan korak ka stabilizaciji i normalizaciji vodosnadbijevanja Kantona Sarajevo - rekao je direktor ViK-a.

Pumpu za taj novoizgrađeni bunar donirao je Vodovod grada Istanbula - ISKI.

Nakon ispitivanja kvaliteta vode, nove količine su već u sistemu. To je treći novoizgrađeni bunar u kraćem periodu.

Sve aktivnosti Uprave preduzeća, na čelu s direktorom Hadžićem, koje se provode, usmjerenu sa ka ostvarenju projekta „Sarajevo bez redukcija“.

Memorandum o razumijevanju između Istanbulskog vodovoda ( ISKI ) i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo su potpisali direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan, podsjećaju iz ViK-a.