REGION

Ministar Šarović potvrdio: Hrvatska naknadu za inspekcijski nadzor vraća na 90 kuna

E. H.

10.8.2017

Hrvatska će naknadu za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, potvrdio je za "Avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Nakon što je hrvatski ministar poljoprivrede pooštrio nadzor nad uvozom voća i povrća iz zemalja izvan Evropske unije, uslijedio je val nezadovoljstva susjednih zemalja, među kojima je i BiH, koje su zaprijetile žestokim odgovorima. 

Ministar Tomislav Tolušić je tim potezom poskupio naknadu za inspekcijski nadzor s 90 (27.70 KM) na 2.000 kuna (527 KM), no, naknade će se ipak vratiti na 90 kuna, kazao je Šarović.

On je rekao da je ovo velika pobjeda diplomatije.

Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo najavili su održavanje zajedničke sjednice u petak kada bi se trebalo raspravljati o novom Pravilniku. Srbija je na Tolušićev potez odgovorila protumjerom. Tako je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske Carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi. Evropska komisija pozvala je sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razriješile ovo pitanje kroz konsultacije u koje će ući u dobroj vjeri.