GLOBUS

Sjeverna Koreja opet prijeti: Plan o raketnom napadu uskoro spreman

Srna

10.8.2017

Sjeverna Koreja je saopćila da će uskoro biti spreman plan o ispaljivanju četiri projektila nedaleko od američkog pacifičkog ostrva Guam.

Državni mediji su prenijeli da će rakete tipa "hvasong-12" letjeti iznad teritoriju Japana i da će pasti u more 30 kilometara od Guama, ukoliko plan odobri predsjednik Kim Jong Un.

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome da će prijetnje biti dočekane "vatrom i bijesom" odbačene su, a za američkog lidera je rečeno da se ponaša nerazumno, prenio je BBC.

Državni mediji navode da će do sredine avgusta biti sastavljen plan o ispaljivanju raketa i da će biti predat Kimu na odobravanje.

- Rakete će letjeti 3.356,7 kilometara tokom 1.065 sekundi i pašće u vodu 30 do 40 kilometara od Guama - izjavio je general sjevernokorejske armije Kim Rak Gjom.

Rakete "hvasong" su domaće proizvodnje i imaju srednji ili dugi domet.

Guverner Guama Edi Calvo izjavio je da Sjeverna Koreja pokušava da bude nepredvidljiva i podsjetio da je u prošlosti bilo iznenadnih ispaljivanja raketa.

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je tokom posjete Guamu da nema neposredne prijetnje i da se nada da će "kampanja globalnog pritiska", uz učešće Rusije i Kine, dovesti do novog dijaloga sa Pjongjangom o "drugačijoj budućnosti".