LIFESTYLE

Ovo su najčešći autori knjiga u Americi čije se knjige kradu

Avaz.ba

9.8.2017

Pablišer vikli, esnafski list za izdavače i knjigu uopšte u Americi, došao je na ideju da istraži koji se pisci nalaze na listi autora najčešće ukradenih knjiga u knjižarama SAD i dobio zanimljive odgovore da su to vrhunski autori, a prvo mjesto među njima drži Charles Bukowski.

Ideju su dobili kada je jedan poznati historičar ukrao neke dokumente koje je potpisao jedan od najpopularnijih američkih predshednika Abraham Lincoln. Svako bi očekivao da se najviše kradu neki aktuelni hitovi, ali se pokazalo da lopovi u knjižarama imaju veoma istančan ukus i knjige Bukowskog su konstantno najviše kradene iako je već podosta vremena prošlo od njegove smrti.  

Bukowski, pjesnik, pripovjedač i romanopisac, karakterističnog eksplicitnog, sirovog, ponekad čak i vulgarnog književnog izraza kojim opisuje junake sa margina američkog društva, ima tu čast da se njegova djela drže na posebnim pozicijama u knjižarama. Tako se u knjižarama jednog od najpopularnijih knjižarskih lanaca u SAD "Barns i Noble", djela Bukowskog drže na polici iza kase.  

Na drugom mjestu nalaze se naslovi također davno preminulog William Barousse, koji se smatra jednim od najekscentričnijih bitnika. Neobičnom harizmom i mračnim pogledom na svijet i život inspirirao je brojne umjetnike.