LJEPOTA I MODA

Gljivice vole ljeto: Usko rublje i mokar kupaći krivci za infekcije

Avaz.ba

9.8.2017

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju.

Stoga upravo nakon povratka s godišnjeg odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama - pojačanim iscjetkom, crvenilom, svrbežom, bolovima kod spolnog odnosa i učestalim mokrenjem. Ti su simptomi uglavnom povezani s upalama rodnice i/ili mokraćnih puteva, koju treba što prije početi liječiti.

Gotovo tri četvrtine žena barem se jednom u životu susrelo s gljivičnom infekcijom. Na meti gljivica najčešće su žene koje boluju od šećerne bolesti i trudnice, no gljivice napadaju i nakon liječenja antibioticima te u ljeti kad im činimo uslugu sunčajući se u mokrom kupaćem kostimu.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Naime, normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mliječnu kiselinu te je vaginalna sredina zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. No ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu postati “neprijatelji” i izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim pjenama koje smanjuju kiselost rodnice stvara se plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange te usku odjeću od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućuju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića te se, nakon kupanja u moru ili bazenu, sunčate u mokrom kupaćem kostimu ostavljajući da se polako suši na tijelu.