BIH

Vlada FBiH seli u nove prostorije, ali opet pod zakup: SDP ostaje bez ogromnih prihoda

Avaz.ba

9.8.2017

Kako je i najavljivano nekoliko mjeseci unazad, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je Odluku o zakupu poslovnog prostora u Sarajevu, za smještaj Vlade FBiH i drugih organa i tijela Federacije BiH.

I ovog puta Vlada FBiH će ići pod zakup, a njihova nova adresa će biti na broju dva u ulici Hamdije Čemerlića u Sarajevu, gdje će zakupiti objekt ukupne površine 2.054 kvadratnih metara, od čega po nekoliko stotina metara kvadratnih na sedmom, osmom, devetom i petnaestom spratu, te parking prostor s deset mjesta.

Riječ je o zgradi Energoinvesta, te je Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena da s Energoinvestom zaključi ugovor kojim će biti definirano da za period od šest mjeseci, počevši od 1. septembra, neće biti plaćana naknada.

Nakon toga, za period od 1. marta do 31. decembra 2018. godine zakupnina iznosi 17,55 metara kvadratnih, s uračunatim PDV-om, što za cjelokupan prostor mjesečno iznosi 36.047,70 KM s PDV-om.

Sredstva potrebna za realizaciju zakupa, kao i za plaćanje energenata i komunalnih usluga, bit će osigurana u budžetu Federacije BiH, na poziciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Prostorije Vlade Federacije već 20 godina su smještene u Alipašinoj ulici u Sarajevu, u zgradi koja je u vlasništvu Socijaldemokratske partije BiH. Za zakup tog prostora Vlada je SDP-u mjesečno plaćala 41.300 KM - dakle, od 1997. godine do danas SDP je za iznajmljivanje zgrade zaradio oko 9,5 miliona maraka.

Kirija će u Energoinvestu biti nešto povoljnija. Međutim, Interresorna radna grupa koju je oformila Vlada ranije je konstatovala da objekat Energoinvesta samo djelomično ispunjava uvjete za smještaj i da su potrebna znatna novčana ulaganja, od oko 7,4 miliona KM, da bi se prostor prilagodio potrebama Vlade FBiH.

Prostor će se morati adaptirati, no još uvijek nije poznato koliko novca iz budžeta će biti izdvijeno.