BIH

Potpisan Sporazum u svrhu unapređenja oblasti kontrole kvalitete zraka

Avaz.ba

9.8.2017

Direktori Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine i Federalnog hidrometeorološkog zavoda Zijad Džemić i Almir Bijedić potpisali su danas Sporazum o naučnoistraživačkoj, obrazovnoj i tehničkoj saradnji u svrhu unapređenja oblasti kontrole kvalitete zraka i uticaja okolinskih parametara na zdravlje i kvalitet života građana.

Oblast ambijentalnog kvaliteta zraka je u Evropskoj uniji regulirana referentnim direktivama, odnosno standardima, a hijerarhija u sistemu monitoringa je u zemljama članicama regulirana na nacionalnom nivou.

Inicijativu za realizaciju uske saradnje sa subjektima zaduženim za kontrolu kvalitete zraka zajednički su pokrenuli početkom 2017. godine Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH i Institut za mjeriteljstvo BiH.

Hidrometeorološki zavod FBiH zadužen je za monitoring i koordinaciju sistema mjerenja parametara kvaliteta zraka, te kreiranje izvještaja o monitoringu i izvještavanje prema nadležnim državnim institucijama u svrhu međunarodne razmjene podataka, konkretno prema Evropskoj agencija za okoliš (EEA) i sekretarijatima relevantnih konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala.

Federalni hidrometeorološki zavod proglašen je kao refrentni centar za ispitivanje parametara kvaliteta zraka. Zavod posjeduje instrumentalne i kadrovske resurse za mjerenja parametara kvaliteta zraka koji su propisani Pravilnikom, odnosno Zakonom koji su usklađeni za EU direktivama koje reguliraju ovu oblast, te ima dugogodišnje iskustvo i visok nivo ekpertize iz različitih oblasti vezanih za parametre okoliša, pa i kvalitet zraka.

Uloga Instituta u ovom sistemu je razvoj kalibracionih kapaciteta sekundarnog i primarnog nivoa, kao i pružanje usluga referentnih mjerenja iz praćenja stanja parametara kvaliteta zraka kao što je koncentracija i hemijski sastav čestične materije (PM 2,5 i PM 10) koje predstavljaju problem za zdravlje bh. građana.

Oblast monitoringa emisija iz stacionarnih izvora također je od velikog interesa budući da se bez validnih i sljedivih rezultata ne može govoriti o uspješnoj kontroli industrijskih subjekata koji ispuštaju zagađujuće materije u zrak.

U ovogodišnjem tenderu za prijavu i izbor projekata u okviru programa regionalne mjeriteljske organizacije EURAMET finansiranih od EC, Institut se pojavio kao inicijator i koordinator ili učesnik na 11 trogodišnjih projekata od kojih je jedan i EMPIR SRT-r04 iz oblasti referentnih mjerenja parametara kvalitete zraka.

Ovaj projekat Institut koordinira, a kao učesnici se pojavljuju prominentni evropski mjeriteljski instituti iz Švicarske (METAS), Turske (TUBITAK), Italije (INRIM), Finske (FMI), te nekolicina domaćih i vanjskih eksternih partnera uključujući Federalni hidrometeorološki zavod.

Rad na ovom projektu je jedan od vidova praktične saradnje Instituta i Hidrometeorološkog zavoda FBiH, a korisnici rezultata ovog projekta će, osim BiH, biti sve zemlje u okruženju, kao i druge zemlje sa sličnim problemima i izazovima u uspostavljanju monitoring sistema i sljedivosti rezultata, saopćeno je danas iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.