NOGOMET

Zidan već 4. najuspješniji trener Reala!

Avaz.ba

9.8.2017

Odličnu je igračku karijeru imao Zinedine Zidane (45) - osvojio je Svjetsko i Evropsko prvenstvo, Ligu prvaka, Serie A i La Ligu, a njegova glad za uspjehom nije posustala niti u trenerskim vodama. Jučer je kao trener Reala osvojio šesti trofej čime je već postao četvrti najuspješniji trener u povijesti kluba, a Madrid je preuzeo tek u januaru 2016. godine!

"Sjajno smo proslavili u svlačionici, to je normalno," rekao je Zidane poslije trijumfa nad Manchester Unitedom sinoć u Evropskom superkupu. 

"Nikada nam nije dosta pobjeđivanja."


Ova rečenica bi trebala poslužiti kao upozorenje Realovim rivalima, ali i onima koji se po uspješnosti u povijesti kluba nalaze iznad njega. Francuzu nedostaje samo još jedan trofej da se izjednači s bivšim mu trenerom Vincenteom del Bosqueom, dok je dva trofeja udaljen od Luisa Molownyja koji je klub vodio čak četiri puta 70-ih i 80-ih.

Ako Zidane nastavi osvajati trofeje jednakim ritmom kao do sada onda mu neće dugo trebati da prestigne najuspješnijeg trenera u povijesti kraljevskog kluba - Miguela Munoza - koji je osvojio 14 trofeja u 16 sezona koliko je proveo u Madridu, a čak je uzeo pet tadašnjih Evropskih kupova. U junu je Zidane postao prvi trener od 1990. i Milanovog Arriga Sacchija, koji je osvojio Ligu prvaka dvije godine zaredom. Očigledno je kako s rekordima neće tu stati.  

"Znam da u momčadi imamo sjajnih igrača, a s teškim radom možemo ostvariti sjajne stvari. Gladni smo i uvijek želimo više," tvrdi francuski trener koji će uskoro imati priliku u svoju kolekciju dodati i sedmi trofej jer u nedjelju i srijedu igra dvoboje španskog superkupa protiv Barcelone. 

Sinoć je za kraljeve sezona tek počela, a ako je suditi prema odličnom nastupu protiv crvenih vragova, onda Zidaneov tim može samo napredovati.

"Gotovo smo savršeno odigrali. Prvo poluvrijeme je bilo fantastično, ali onda smo se malo mučili pred kraj drugog. Da smo postigli treći pogodak, to bi bilo to. Pokazali smo sjajan karakter i želju. Uvijek želimo dati sve od sebe, a iz utakmice iz utakmicu želimo biti što bolji," otkrio je Zidane sinoć.