GLOBUS

STAVOVI | Obimna analiza američkih analitičarki: U Balkan se mora puno investirati

Avaz.ba

9.8.2017

Ukoliko Zapad, a posebno Evropska unija, ne žele da im se loša iskustva s Mađarskom, Poljskom, Turskom... ponove u mnogo gorem obliku, morat će, uz „primamljivu“ retoriku učlanjenja, zapadnom Balkanu ponuditi mnogo više.

Osim perspektive ulaska u EU, ovom trusnom regionu u stomaku Evrope neophodne su značajne investicije koje će građanima poboljšati život, ali i iznjedriti novu političku elitu tehnokrata, koji će s scene konačno zbaciti pragmatične nacional-populiste.

Posjeta Pensa

Ovo bi u najkraćem bile poruke obimne analize koju je objavilo nekoliko američkih portala koji se bave pitanjima vanjske politike i sigurnosti.

Emili Holand (Emily Holland) i Rebeka Fridman Lisner (Rebecca Friedman Lissner), američke analitičarke koje se posebno bave utjecajem Rusije na globalne tokove, ističu da Zapad polahko, ali sigurno, gubi rat s Rusijom.

Analizirajući nedavnu posjetu potredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence) Crnoj Gori i poruke ohrabrenja koje je izrekao liderima balkanskih država, one ističu da će biti potrebno mnogo više od lijepih i iskrenih poruka drugog čovjeka SAD.

A to drugo jesu i velike investicije.

One navode, na primjer, da je Rusija u Mađarsku, koja je članica EU, uložila samo u jedan projekat najmanje 10 milijardi eura. Lično je predsjednik Vladimir Putin nedavno posjetio Budimpeštu da bi, između ostalog, izjavio da nove milijarde eura stižu.

Lisner i Holand ističu da se Balkan nalazi na „kritičnoj raskrsnici“. Ili će iskreno i punom brzinom krenuti u EU ili će skliznuti u haos. Upozoravaju na sve gore trendove ne samo na Balkanu, te opominju da je Zapad bio zaboravio koliko je strateški bitan ovaj region.

„Ćuška buđenja“ koju je EU dobila kroz izbjegličku krizu, te udarci koje Zapad trpi od Moskve, alarmirali su Brisel i Vašington. No, njihovo djelovanje je i dalje opasno presporo, upozoravaju one.

Autorice ističu da su ekonomske veze EU i Balkana izuzetno jake. Oko 80 odsto robe Balkan izvozi u EU i isto toliko uvozi iz EU. Unija je, također, daleko najjači investitor na Balkanu. Ipak, njen politički utjecaj je sve slabiji. Potiskuju ga Rusija, ali u zadnje vrijeme i Turska. Ove dvije zemlje samostalno ili zajedno, stežu sve jači otrovni obruč oko Balkana.

- Održive, dinamične i dobro osmišljene investicije EU i SAD na Balkanu najbolje su rješenje. One ne samo da rješavaju mnoge probleme koje region sada ima, već učvršćuju veze ovog strateškog regiona s ostatkom zapadnog svijeta – pišu Holand i Lisner.

Svakodnevno prisustvo

Kako bi se to ostvarilo, Brisel i Vašington trebaju svakodnevno biti na Balkanu.

U Vašingtonu su poslanici oba doma američkog parlamenta, ali i cijeli Pentagon, vrlo raspoloženi za ojačavanje veza s Balkanom.

- Nestabilnost na Balkanu rastuća je prijetnja po stabilnost EU. Senator Džon Mekejn (John McCain) nedavno je oglasio zvona na uzbunu, nakon što je posjetio zapadni Balkan. On se nameće kao prirodni vođa američke inicijative na Balkanu – napisale su autorice.

Nedjelovanje je najskuplje

- Evropa ne može sebi priuštiti novu krizu na svom pragu. Grčka dužnička kriza, a posebno serija terorističkih napada širom Unije koje su izvele osobe povezane s Islamskom državom, već su uzročile velike štete. Iako bi velike investicije na Balkanu bile „skupe“, neuspjeh da se odupremo ruskim izazovima koštao bi nas daleko, daleko više!

EU, uz snažnu političku i finansijsku podršku SAD, na Balkanu može napraviti dobar posao. I za Zapad i za Balkan – zaključuju Holand i Lisner.