BIH

Neka vatrogasna vozila trebala bi biti u muzeju, a ne na terenu

Piše: T. ROKVIĆ

10.8.2017

Naša zemlja je među najneopremljenijim u Evropi kada je riječ o službama za spašavanje tokom elementarnih nepogoda, a upućeni tvrde da bi mnoga vozila, umjesto što su parkirana u garažama vatrogasnih jedinica, prije trebala služiti kao muzejski primjerci.

Prema riječima Bajrama Peškovića, stručnog savjetnika za integralnu zaštitu šuma pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, bilo je slučajeva da iz cisterne vatrogasnog vozila do dolaska na požarište iscuri polovina vode. On kaže da su najnoviji podaci o starosti vatrogasnih vozila od prije dvije godine te da je, prema njima, njihova prosječna starost 30 godina.

- Moguće je da je taj prosjek nešto umanjen, jer su u pojedinim mjestima nabavili vozila, ali su u većini slučajeva ona zastarjela. U zemljama EU takva vozila se koriste 10 godina, a sve što je preko toga, smatra se zastarjelim. Kod nas je dobro ako je vozilu “samo” 20 godina, a ima i onih od pola stoljeća koja se još koriste – navodi Pešković.

On ističe da su posebno loše opremljene vatrogasne jedinice u manjim područjima, u kojima je opasnost od požara velika. Kao primjere takvih općina, navodi Čapljinu, Neum, Trebinje, Stolac i Konjic.

- Konjic je općina s dosta nepristupačnog terena, a požari su česta pojava. Donedavno su imali vozilo staro 50 godina, a onda su dobili jedno novo vatrogasno vozilo kao donaciju iz Turske, ali to je nedovoljno - upozorava Pešković.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), navodi da starost vozila nije ključna, jer se ona ne voze mnogo, te da se bilo gdje u svijetu rijetko može vidjeti takvo vozilo staro samo 10 godina.

- Uobičajena starost je 20 godina. Ta se vozila održavaju. S njima se ne ide po autoputu, ona se kreću od vatrogasnog doma do požarišta. Tačno je da ima i muzejskih primjeraka vozila i naravno da se treba ulagati u opremu, osavremeniti je - poručuje Solak.

Obuke moraju biti redovne

- Čak 98 posto požara izazvano je ljudskim faktorom. Oprema vatrogasaca mora biti u funkciji, a sami vatrogasci moraju prolaziti redovne obuke. Kod nas je starosna struktura vatrogasaca oko 60 godina. A kada nam trebaju kanaderi, tražimo one iz Hrvatske – konstatira Bajram Pešković.