BEBE I MAME

Prva pomoć na odmoru: Tegobe koje mogu pokvariti ljetovanje s djecom

Piše: Piše

9.8.2017

Za svaku životnu dob ljeto je godišnje doba drugačije od svih ostalih. Za mnoge malene toliko toga će se dogoditi prvi put. Jedni će slobodnije krenuti u duge šetnje u svojim kolicima bez straha da će se prehladiti, drugi će oslobođeni suvišne odjeće napraviti svoje prve samostalne korake, oni nešto stariji odbacit će dudu, a postepeno se osloboditi pelena, neki krajem ljeta krenuti prvi put u vrtić.

Pružiti pomoć

Mnogi će biti prvi put na moru, sunčati se i kupati. No, ljeto sa svim svojim čarima može donijeti i niz neugodnosti te pokvariti toliko željeni godišnji odmor.

Posljedice predugog izlaganja suncu mogu rezultirati opekotinama ili još teže - sunčanicom. Dojenčad ima nezrelu termoregulaciju i podložna je toplotnom udaru već nakon kratkog izlaganja visokim temperaturama okolice. Ova teška i opasna stanja treba spriječiti, ali ako do njih dođe, treba ih prepoznati i pružiti djetetu odgovarajuću pomoć.

Opekotine su posljedica nedovoljne zaštite od sunca i predugog izlaganja sunčevim zrakama kada su one najjače. Zamka leži u tome što opekotine nastaju postepeno te u prvim satima ne izazivaju neugodno peckanje i bol te se nevolje obično javljaju u večernjim satima - koža je vruća i osjetljiva na dodir, temperatura može biti i umjereno povišena.

Dijete treba odmah okupati u mlakoj vodi, staviti obloge na zahvaćena mjesta, a to su najčešće čelo, ramena i leđa, dati sirup na bazi „paracetamola“ jer on ublažava i bolove. Vrlo prikladan je u tu svrhu i „ibuprofen“ (Dalsy), koji uz spomenute osobine djeluje i protuupalno, a koža je itekako upaljena. Dobro je namazati kožu gelom (Fenistil gel) ili kremom za hlađenje koja sadrži ekstrakt biljke aloe vera ili kamilice.

Sunčanica je ozbiljnije stanje, dolazi neprimjetno. Igra bez dovoljne zaštite od sunca, bez kape na glavi, bez odjeće, samo u kupaćim gaćicama i dugi boravak na suncu pridonose pojavi sunčanice. Djeca predškolske i rane školske dobi najčešće imaju sunčanicu jer su neumorna u igrama na plaži. No i dojenče, ako zaspi u kolicima bez kapice na glavi, može nakon kraćeg izlaganja suncu dobiti sunčanicu.

Pojavi sunčanice pogoduju tanke kosti glave, otvoreni šavovi i velika fontanela. Glavobolja (ili izraziti nemir dojenčeta), visoka temperatura, povraćanje, gubitak tekućine (dehidracija), suha, topla i crvena koža. Glavobolja i povraćanje javljaju se zbog otoka (edema) mozga. Djetetu odmah treba ukazati pomoć - staviti ga u hlad, u prohladnu zatamnjenu sobu u povišeni položaj, na glavu staviti hladne obloge, tijelo omotati mokrom plahtom.

Dovoljno tekućine

Stalno davati hladnu tekućinu - vodu ili zaslađeni čaj. Uz to napraviti oralnu rehidracijsku otopinu (rehidromiks, ORS) Nadoknada soli je vrlo bitna. Ukoliko primjenom ovih mjera ne dođe do brzog oporavka, odmah ga odvesti pedijatru.

Dojenčad i mala djeca su naročito osjetljivi već pri kraćem izlaganju visokoj toplini uz neprikladnu odjeću (sintetička vlakna) i lako dođe do toplotne iscrpljenosti. Toplotni udar najčešće pogađa djecu u automobilu koji zagrijava sunce, a cirkulacija zraka i hlađenje je nedovoljno. Dijete nikada ne smije biti ostavljeno u automobilu na suncu po visokoj vrućini, posebno dojenče i malo dijete.

Toplotni udar mogu pretrpjeti i odrasle osobe pri izloženosti visokoj temperaturi, a djeca pri većem fizičkom naporu po vrelom danu sklona su pojavi toplotne iscrpljenosti. Ova pojava nije istovjetna sa sunčanicom, jer može nastupiti i bez izlaganja suncu - bitna je visoka temperatura okolice uz povišenu vlagu.

Znaci toplotnog udara

Simptomi toplotnog udara su: opća slabost i zamaranje, blijeda, hladna koža, suh jezik ubrzano disanje i puls. Oslabljena je cirkulacija krvi na periferiji, radi se zapravo o stanju šoka usljed smanjenja volumena cirkulirajuće krvi, što može rezultirati i pojavom gubitka svijesti.

Dijete odmah treba smjestiti u hladovinu (hladnu prostoriju), osloboditi ga odjeće, davati hladne napitke uz dodatak pola kašike soli na čašu vode, staviti hladne obloge, polijevati vodom... Ako dijete gubi svijest, treba mu podići noge i masirati ih kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. Najbolje je spriječiti pojavu toplotnog udara jer visoka vanjska temperatura nepovoljno utječe na sve vitalne (životno važne) funkcije.

Moguće povrede

Povrede su ljeti češće jer su djeca oskudno obučena, noge bose, sloboda kretanja velika. Na moru su najčešće ozljede stopala ako djeca hodaju bosa po plaži ili plićaku i stanu na oštar predmet. Obično se radi o ubodnim ranama i posjekotinama ili oguljotinama.

Ubodi insekata

Insekti mogu zagorčati ljetovanje posebno noću, kada se komarci razlete, a djeca su im naročito privlačan cilj. Ako dijete reagira većim otokom i jakim svrbežom, uz hladne obloge može mu se dati antihistaminski sirup, ublažiti svrbež kremom koja sadrži mentol.