GLOBUS

Thomas McInerney: Ako Sjeverna Koreja napadne, zbrisat ćemo ih za 15 minuta

Avaz.ba

9.8.2017

Penzionisani general-potpukovnik zračnih snaga SAD Thomas McInerney izjavio je da u slučaju nuklearnog napada Sjeverne Koreje na SAD ili Južnu Koreju, Pjongjang će imati  15 minuta da uživa u svojoj slavi prije nego što ga Amerika zbriše sa lica zemlje.

- Ako usmjerimo našu punu nuklearnu sposobnost, samo nekoliko minuta nakon što pošalju raketu na Seul, od njih neće ostati ništa. Ako podignemo zračne kapacitete sa nuklearnim oružjem, kao i druge naše snage, neće trajati 15 minuta - rekao je McInerney televiziji Fox. 

U slučaju Sjeverne Koreje, najbliži američki bombarderi sposobni da nose nuklearne bombe su u Guamu. 

Washington Post, pozivajući se na procjenu američkih obavještajnih zvaničnika, objavio je da je Sjeverna Koreja uspješno proizvela smanjenu verziju nuklearne bojeve glave koja može da stane u njene rakete, a procjenjuje se da ima 60 nukleranih uređaja.

Za rastuće tenzije u Pacifiku, general McInerney predložio je rješenje.

- Formirati političku oblast, slično NATO. Južna Koreja, Japan, Australija, Novi Zeland, Filipini, Tajland i druge zemlje treba da formiraju bedem, ne samo protiv širenja Sjeverne Koreje, već i kineske ekspanzije. Pojačao bih naše pomorske i zračne snage u regionu, a nuklearne kapacitete stavio bih u pripravnost - rekao je penzionisani general.