BIH

Povećan broj ilegalnih migranata na bh. granicama

Srna

9.8.2017

Broj migranata koji su u ovoj godini tražeći put prema EU ilegalno ušli u BiH, pogotovo onih sa Bliskog istoka i iz zemalja zahvaćenih sukobima, porastao je za više od 70 odsto, podaci su Granične policije BiH.

U prvih šest mjeseci ove godine prilikom ilegalnog prelaska granice otkrivene su 172 osobe, a više od 90 ih je sa područja zahvaćenih sukobima.

Najviše je državljana Pakistana, kojih je otkriveno 52, potom 25 iz Afganistana, državljana Sirije je bilo 12, Iraka tri, te jedan migrant iz Palestine.

Nagli rast ilegalnih prelazaka granice pokazuju statistički podaci iz 2015., kada su u istom periodu otkrivena tri migranta sa područja Bliskog istoka, a 2016. godine ih je evidentirano šestero.

U Graničnoj policiji navode da operativni podaci, ipak, ukazuju da BiH nije izložena masovnom migracijskom riziku.

- Situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje već duže boravi veliki broj migranata `zaglavljenih` na balkanskoj ruti, ukazuje na moguće aktivnosti, među kojima je pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, a koje mogu uključivati i tranzit preko teritorija BiH. Slučajevi evidentirani u ovoj godini ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika, u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema EU - rekla je portparolka ove policijske agencije Sanela Dujković za Balkansku istraživačku mrežu BiH /BIRN/.

Iz Granične policije pojašnjavaju da, u slučajevima kada spriječe ilegalni prelazak ili utvrde da osoba nezakonito boravi u BiH, slijedi sankcioniranje, i osoba se predaje Službi za poslove sa strancima, koja nakon utvrđivanja identiteta i dokumentovanja predmeta, odnosno utvrđivanja nezakonitog boravka ili ulaska, osobu proslijeđuje nadležnoj službi Srbije.