BIH

Pokret 'Odgovor': Strateški cilj Vlade RS je prazna istočna Bosna

Fena

9.8.2017

Pokret "Odgovor" ocijenio je danas, reagirajući na informaciju da se nesrazmjerno veći dio kreditnih sredstava RS plasira u okolinu Banje Luke u odnosu na ostatak tog entiteta, da je riječ o sistemskom uništavanju istočne Bosne.

Iz "Odgovora" poručuju da su plasirani krediti usmjereni na administrativno sjedište entiteta RS i to s više od 430 miliona KM, dok istočnobosanske općine ne prelaze 10 miliona KM u utrošenim sredstvima po jedinici lokalne samouprave.

- Vlada RS sistemski radi na tome da cijela regija, sve južno od Bijeljine do Trebinja bude pusto i prazno, a posebno dijelovi gdje se vraćaju Bošnjaci povratnici. Jedini razvijeni dio istočnog dijela entiteta je Lukavica i Istočno Sarajevo, jer se naslanjaju na privredu Federacije i radna mjesta u državnim institucijama. Za koga se bori Milorad Dodik i Željka Cvijanović? Pa jasno, za održavanje 200 povlaštenih porodica bliskih SNSD-u preko kojih troše javna sredstva kroz ulaganja koja su ograničena na uži prostor Banje Luke - navode iz Pokreta "Odgovor".

Smatraju da je strateški cilj Vlade RS prazna istočna Bosna, te sistemsko obračunavanje sa svim gradovima i opštinama gdje postoji bilo koji vid međuetničke saradnje i komunikacije.

- Spremni su svu moć, svu ekonomiju, trgovinu i razvoj fokusirati na Banju Luku, a ostalo što se tiče ove politike može nestati. Na tom putu im nisu važni ni Srbi, ukoliko nisu glasači SNSD-a - saopćeno je iz "Odgovora".